Događaji

Sindikati

Matica sindikata o prosvjedu

Matica sindikata o prosvjedu

SSSH je drugim središnjicama uvjetovao da na prosvjed protiv poskupljenja i pada životnog standarda moraju dovesti 10 posto članstva i sudjelovati u pokrivanju troškova

Matica hrvatskih sindikata javnih i državnih službi sudjelovat će na prosvjedu najavljenom za 12. travnja samo ako Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) promijeni uvjete za sudjelovanje koje je postavio ostalim središnjicama, rečeno je na sjednici Glavnog vijeća Matice.

SSSH je drugim središnjicama uvjetovao da na prosvjed protiv poskupljenja i pada životnog standarda moraju dovesti 10 posto članstva i sudjelovati u pokrivanju troškova, ali njihovi čelnici ne smiju govoriti na skupu, rekao je zamjenik predsjednika Matice Vilim Ribić istaknuvši da Matica neće sudjelovati na takvom prosvjedu. Osim toga, sindikati se prije prosvjeda moraju usuglasiti oko ciljeva, jer ne mogu prosvjedovati samo protiv rasta cijena, budući da je to posljedica tržišta.

Trebamo sustav zaštite radnika, nacionalni sporazum koji će osigurati da plaće prate rast produktivnosti i BDP-a, kaže Ribić. U posljednjih sedam godina plaće u javnom sektoru su realno rasle 21 posto, dok je produktivnost porasla 36 posto, a BDP čak 43 posto, što znači da radnici nisu optimalno sudjelovali u rastu društvenog bogatstva.

Ribić je također kritizirao vladajuću koaliciju ocjenivši da je ona rezultat političke kombinatorike u kojoj se "sve može izgubiti osim vlasti, pa tako i obećani programi", zbog čega država putuje u krivom smjeru. U državnom proračunu je dvije milijarde kuna predviđeno za potpuno promašeni koncept poljoprivrede, jer mala poljoprivredna gospodarstva nemaju perspektivu, tvrdi Ribić, dok je za projekt "zemlje znanja" izdvojeno samo 240 milijuna kuna više nego lani.


Reci što misliš!