Događaji

Egzorcizam

Fra Zvjezdan Linić: Čvrsto vjerujem da postoji Zlo

Fra Zvjezdan Linić: Čvrsto vjerujem da postoji Zlo

Egzorcisti moraju biti profesionalni, strpljivi i spremni na suradnju s liječnicima, poručio je fra Zvjezdan

Fra Zvjezdan Linić u intervjuu za Jutarnji list govorio je o egzorcizma. Opsjednutost je duhovno, a ne psihičko stanje i usko je povezano sa stilom života. Egzorcisti moraju biti profesionalni, strpljivi i spremni na suradnju s liječnicima, poručio je.

"Čvrsto vjerujem da postoji Zlo, đavo kao duhovna sila, da su vidljivi i nevidljivi svijet povezani, jer nije sva stvarnost ono što vidim", kazao je Linić dodajući kako nevidljivi svijet nije ništa manje stvaran. Upozorava kako nam je vjeru u nevidljivi svijet pokvarila mašta pa pakao doživljavamo kao plamen, što ustvari nije.

"Bit pakla je biti odvojen od Boga koji je izvor svakog života i sreće. Tako smo maštom pokvarili i slike đavla i anđela", poručuje fra Linić koji pakao prepoznaje u kušnjama, u svim negativnostima koje dolaze u trenutku kada je čovjek skloniji učiniti zlo nego dobro.

Pri tome posebno naglašava ovisnost o drogi, kocki, alkoholu. "Bog je stvorio anđele, a ne vraga - vrag je nastao. Bog je stvorio čovjeka a ne kriminalca", kazao je.

Osudio je 'privatne egzorcizme', satra da je to bolje prepustiti stručnjaku. Nestručni egzorcizam je usporedio s nelegalnim pobačajem.

"To se može usporediti kao kad neka baba načini pobačaj na selu ili to učini liječnik. I jedno i drugo je zlo, ali ovo može biti opasno po život", rekao je. Smatra da je u pitanju i duhovni život egzorcista. On, kaže mora biti delegiran od crkve jer jedino tako, ima njezinu zaštitu obavljajući svoj težak posao.

Punomoći za ezgorcizam ne želi niti mu je, kaže, potrebna. Ali to ga ne spriječava da svojim svećeničkim molitvama pomogne ljudima koji od njega traže pomoć. Na pitaje Jutarnjeg je li se susreo sa pravim egzorcizmom odgovorio je niječno.

Ali, dodao je, susretao se sa "groznim slučajevima" kao što su natprirodna snaga, govorenje stranih i starih jezika. Također je istaknuo kako se susretao s "opsjednutom" djecom koja su živjela u neurednim obiteljskim situacijama.

Na kraju intervjua fra Linić je kazao kako je dobro da se ne zna točno tko je kod nas egzorcist, dok se sve ne oformi i ne dobije sigurnost i stabilnost. Egzorcisti moraju biti profesionalni, strpljivi i spremni na suradnju s liječnicima, poručio je.


Reci što misliš!