Događaji

Bez granica

Proširene schengenske granice

Proširene schengenske granice

Građani Češke, Estonije, Latvije, Litve, Mađarske, Malte, Poljske, Slovačke i Slovenije mogu od danas ulaziti u schengenski prostor bez putovnica

Schengenski prostor točno u ponoć proširen je za devet novih zemalja, i to onih koje su se Europskoj uniji priključile 2004. Unutar schengenskih granica sada se nalaze 24 zemlje.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Dragutin Mate s autrijskim ministrom gospodarstva simbolično je podignuo rampu na granici (Foto: 24ur.com)

Građani Češke, Estonije, Latvije, Litve, Mađarske, Malte, Poljske, Slovačke i Slovenije mogu od danas ulaziti u schengenski prostor bez putovnica.

"Ljudi od danas mogu bez problema putovati kroz 24 zemlje schengenskog prostora bez unutarnjih granica, od Portugala do Poljske i od Grčke do Finske", rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

"Zajedno smo ukinuli granične kontrole koje su bile zapreke miru, slobodi i jedinstvu u Europi, stvorivši istodobno uvjete za veću sigurnost", dodao je.

Potpredsjednik Europske komisije Franco Frattini, povjerenik za pravosuđe, slobodu i sigurnost, ocijenio je da je uspostava prostora bez unutarnjih granica koji obuhvaća 24 zemlje "jedinstveno i povijesno postignuće". "Širenje Schengena pokazuje odlučnost EU-a da olakša putovanja unutar i u Uniji, jačajući istodobno sigurnost naših vanjskih granica, a time i sigurnost svih europskih građana", rekao je Frattini.

Schengenski prostor do sada je činilo 13 zemalja članica EU-a te Norveška i Island. Britanija i Irska jedine su od starih 15 zemalja članica koje nisu dio Schengena. Izvan Schengena još ostaje Cipar, koji je tražio godinu dana odgode te Bugarska i Rumunjska, koje su u EU ušle 1. siječnja ove godine.

Nove zemlje članice EU-a moraju početi provoditi schengenska pravila s danom ulaska, ali dijelom toga prostora mogu postati tek kada ispune uvjete o sigurnosti granica. Nove članice su kao uvjet za ulazak u taj prostor morale pojačati svoje vanjske granice, koje postaju vanjske granice cijeloga schengenskog prostora te se spojiti na Schengenski informacijski sustav (SIS), zajedničku bazu podataka o osobama kojima je zabranjen ulazak ili primjerice o ukradenim automobilima.

Granične kontrole ukinute su 21. prosinca samo na kopnenim graničnim prijelazima, a u zračnim lukama zbog tehničkih razloga to je odgođeno za kraj ožujka 2008.


Reci što misliš!