Događaji

SAD

Šestorici muslimana određen pritvor

Šestorici muslimana određen pritvor

Cilj im je bio napasti vojnu bazu Fort Dix, 40 km istočno od Philadelphije i \"ubiti najviše američkih vojnika što mogu\"

Šestorici muslimana iz Jordana, Turske i bivše Jugoslavije, koji su optuženi za planiranje napada na američke vojnike u bazi Fort Dix u New Jerseyu, u petak je određen pritvor bez prava na oslobađanje uz jamčevinu.

Na saslušanju o pritvoru, održanom na sudu u Camdenu, sudac Joel Schneider je kazao kako sva šestorica predstavljaju prijetnju zajednici, i da obzirom na njihovo podrijetlo postoji opasnost od bijega zrakoplovom, izvijestio je lokalni list Philedelphia Inquier na web stranici.

Šestoricu islamskih radikala uhitio je FBI pri pokušaju kupnje automatskih pušaka AK-47, M-16 i drugog oružja. Prema podacima koje je objavio sud, prikupljenima tijekom 15 mjeseci koliko je FBI pratio skupinu, cilj im je bio napasti vojnu bazu Fort Dix, 40 km istočno od Philadelphije i "ubiti najviše američkih vojnika što mogu".

Istragom, tijekom koje je FBI u njihove redove ubacio dva prikrivena agenta, otkriveno je da su potajno vježbali gađanje, gledali video poruke Osame bin Ladena, razgovarali o uključivanju u džihad, razmatrali moguće ciljeve i na kraju odabrali Fort Dix

Optuženi su navodno bili dobro upoznati s načinom ulaska u bazu jer je jedan od njih u Fort Dix redovito dostavljao pizze.

Svi su godinama živjeli u Philadelphiji i okolici, bili su zaposleni, odlazili su u džamije i nisu pobuđivali sumnju.

Savezni tužitelji su danas objavili rekli da je mozak zavjere bio Jordanac s američkim državljanstvom Mohamad Ibrahim Shnewer, 22-godišnjak koji je radio kao taksist. Shnewer je "pokušao unovačiti ostale", sam je nadzirao jednu vojnu bazu, i na potajno snimljenom razgovoru "izrazio namjeru da ubije američke vojnike", rekao je u sudnici tužitelj Stephen Stigall.

Pored Shewner i Serdara Tatara (23), legalnog useljenika iz Turske, za zavjeru za ubojstvo vojne osobe kažnjivu doživotnim zatvorom, optuženi su i tri brata Albanca iz Debra u Makedoniji, za koje je prvotno izviješteno da su s Kosova. Dritan "Tony" Duka (28), Shain Duka (26) i Eljvir "Elvis" Duka (23), živjeli su u Cherry Hillu u New Jerseyu i radili kao krovopokrivači u vlastitoj tvrtki, a u SAD su boravili ilegalno. Šesti član skupine, također makedonski Albanac, Agron Abdullahu (24), optužen je samo za pomaganje ilegalnim imigrantima da pribave oružje, za što može biti osuđen na 10 godina zatvora. On će idućeg četvrtka imati novo saslušanje o pritvoru, i moguće je ga bude oslobođen uz jamčevinu.

Američke vlasti prvi su puta saznale za skupinu u siječnju 2006., kada je jedan od njih u lokalnu videoteku odnio video snimku njihove vježbe gađanja, na kojoj poziraju s oružjem i uzvikuju islamističke parole, tražeći da se prebaci na DVD. Zaposlenik koji je vidio snimku obavijestio je o tome FBI.

Odvjetnici nekih od optuženih na današnjem su salušanju najavili u kojem će smjeru ići njihova obrana, osporavajući vjerodostojnost optužbi koje se uglavnom temelje na svjedočenju ubačenih doušnika FBI-a, snimkama razgovora koje su načinili i pokušaju kupovine oružja u kojoj su asistirali.


Reci što misliš!