Događaji

Vrijeme je za akciju: Spasimo Suzanu Šešo od nakaradne pravde sustava

Vrijeme je za akciju: Spasimo Suzanu Šešo od nakaradne pravde sustava

Smije li uzimanje dvije fete pršuta biti razlogom za otkaz i uništavanje egzistencije malog čovjeka, dok se istovremeno kradljivci milijuna izvlače i rehabilitiraju?

Nekadašnjoj prodavačici u Intersparu Suzani Šešo  odbijena je tužba zbog izvanrednog otkaza koji je dobila u rujnu 2015. godine zbog konzumacije dvije fete pršuta. I mora još platiti 13.437,50 kuna parničnih troškova sa zateznim kamatama. Sutkinja Ivana Čačić Brčić je u jučer objavljenoj presudi konstatirala da je njena tužba u potpunosti neosnovana odnosno da joj je Interspar dao izvanredni otkaz sukladno internim pravilnicima i odredbama Zakona o radu.

Radi se o ponovljenom suđenju, jer je u  prvom  sudac Tomislav Šimić presudio da konzumacija dva lista pršuta na radnom mjestu nisu dovoljan razlog za izvanredni otkaz, a Županijski sud u Zagrebu je predmet vratio na ponovno suđenje “zbog nedovoljno obrazloženja presude”.

Suzana Šešo: Ne tražim milostinju, želim pravdu

Na naš prijedlog da eZadar.hr pokrene akciju prikupljanja novčane pomoći Suzana Šešo nam je ovako odgovorila:

- Ne tražim milostinju, tražim pravdu i borit ću se do kraja. Hvala svima na portalu eZadar na suosjećanju.

Moram odbiti ovakvu akciju, jer ipak imam krov nad glavom, zdravlje i svojih deset prstiju sa kojim mogu zaraditi za sudske troškove.

U najgorem slučaju nek me ovrše. Ionako nemaju što uzeti. A ni zatvor mi nebi bio stran, jer sam u zatvoru već sedam mjeseci od kako ne radim.

Radije dajte novac onome kojem je potrebniji.

Sutkinja Čačić Brčić je sada u potpunosti prihvatila argumentaciju Interspara da je Suzana Šešo suprotno internim pravilnicima konzumirala hranu koju prethodno nije platila i to u prodajnim prostorima, bez zaštitnih rukavica odnosno na način koji ugrožava zdravstvenu ispravnost hrane i zdravlje kupaca. Nije prihvatila izjavu svjedokinje, druge prodavačice, da se zaštitne rukavice ne koriste stalno odnosno da ih treba posebno tražiti od uprave.

Uzela je zdravo za gotovo tvrdnju uprave da je Suzana Šešo taj dan već bila na marendi iako  prodavačice kažu da se u upravi naštimavaju dolasci i odlasci s posla, te na pauze, zbog inspekcijskih kontrola. Nije prihvatila tvrdnju Suzane Šešo da joj je zbog količine posla pri kraju radnog vremena došlo slabo. A naravno nije razmotreno ni to da radnici u Intersparu u Hrvatskoj sami moraju plaćati svoju marendu, dok u recimo Austriji imaju plaćeni obrok u restoranu.

Suzana Šešo je kroz ovih godinu i pol dana prošla pravu kalvariju u dva suđenja, ispitivali su joj imovno stanje jer, valjda, onaj tko nešto ima ne bi ni trebao raditi u Intersparu. No Suzana Šešo ima samo teško bolesnog oca i roditelje o kojima se brine i koji žive od 2400 kuna mirovine. A dok je u ovakvom sudskom sporu s firmom koja joj je dala otkaz ne smije nigdje raditi.

Sustav očito vježba strogoću na prodavačici koja je pojela dva lista pršuta u dućanu u kojem radi, a nije ga prethodno platila, jer sasvim drukčije postupa kad se radi o nekome moćnom. Nedavno je tako na posao u HAC vraćen nekadašnji predsjednik Uprave Jurica Prskalo koji je izvanredni otkaz dobio zbog toga što je s još dvojicom šefova u toj državnoj tvrtki uhićen  2010. zbog sumnje da je u poslovima bojanja tunela  Mala Kapela i Sveti Rok oštetio državu za 25 milijuna kuna. 

Tada se ta odluka proglašavala potpuno sukladnom Zakonu o radu, ali uz očito vrhunske odvjetnike na koncu je oslobođen krivnje pa je sudskom odlukom vraćen na posao koncem prošle godine. Ne na mjesto predsjednika Uprave HAC-a nego inženjera, a  HAC mu još mora isplatiti 2,4 milijuna kuna odštete za neisplaćene plaće. A političari s još težim optužnicama i dalje vedre i oblače, uz odvjetnike koje su odabrali i mogu platiti, te uz naše sudstvo, mogu se nadati oslobađajućim presudama i Sanader i Kalmeta i Vidošević i Bandić i drugi.

Suzana Šešo  se još mora boriti na višoj instanci, uložiti žalbu na Županijski sud, iako je već vjerojatno sasvim obeshrabrena, shrvana. U njenoj bitki od velikog bi značaja bila podrška javnosti, udruga. Evo prilike za Katarine Zrinske, žene forumašice, udruge žena iz domovinskog rata, živozidaše i mlade akcijaše da se pokažu na primjeru zaštite malog čovjeka.

Mediji su  dosad samo izvještavali javnost o cijelom slučaju, bez toga bi slučaj Suzane Šešo potonuo u anonimnost. No vrijeme je da se javnost pokrene, organizira prikupljanje pomoći za plaćanje tih parničnih troškova za koje ova prodavačica nema sredstava, organizira skup podrške. Ili će sve ostati samo na verbalnim izljevima bijesa po portalima?


Reci što misliš!