Događaji

bogat program

Kualjske maškare - nezaboravna manifestacija od 1982. do danas

Kualjske maškare - nezaboravna manifestacija od 1982. do danas

Zadnjih dvadesetak godina maškare organiziraju mlađi naraštaji. Udruga “Kualjska mladost” glavni je organizator Kualjskih maškara koje počinju danas i trajati će do nedjelje

Program maškara u Kalima biti će obogaćen i retrospektivnom izložbom kaljskih karnevala od 1982. – 2001. godine. Radi se o uličnoj izložbi na poprištu većine događanja maškara, na kaljskom Domu, a koja bi trebala  pojačati atmosferu prostora i ujedno ljude zaintrigirati sadržajem.

Prikaz 19 karnevala (1992. maškare se nisu održale radi rata) koji na satiričan način svjedoče o minulim vremenima, političkim, društvenim i mjesnim zbivanjima. Neki od krnevala, i priča koja se krila iza njihovog nastanka,  često su govorili o stvarima o kojima se javno nije smjelo govoriti, kritizirali aktualne lokalne i državne prilike, čak su i anticiprali tragične događaje (Domovinski rat). Neke od tema aktualne su i danas. 

Ideja o izložbi ostvarena je u suradnji Turističke zajednice općine Kali i Narodne knjižnice i čitaonice Kali uz pomoć aktivnih mještana u maškarama.   

1982. godina se u Kalima uzima kao početak modernih maškara (pravljenje velikog mjesnog karnevala, postojanje organizacijskog odbora, stvaranje mnogoljudne povorke po mjestu, zabavni ples s gostovanjem eminentnih pjevača), ali tradicija je poznata oduvijek.

Zadnjih dvadesetak godina maškare organiziraju mlađi naraštaji. Udruga “Kualjska mladost” glavni je organizator  Kualjskih maškara koje počinju danas i trajati će do nedjelje.

Sprema se bogat program uz neizostavnu povorku po mjestu u petak 10.2 i subotu 11.2. u kojoj neće izostati dobre muzike uz obilje jela i pića.

U petak navečer sprema se koncert Dražena Zečića i Banane benda,a u subotu Marijana Bana i Diktatora uz dodjelu nagrada najboljim maskama.

Završni dan u nedjelju 12.2 donosi kuhanje jumbo fažuola za sve prisutne. Svoje točke imati će mažoretkinje otoka Ugljana i Pašmana, dječji vrtić Srdelica i djeca iz kaljske osnovne škole. Program se zaključuje osudom krnevuala i njegovim spaljivanjem.

Više informacija na: http://www.kalionline.net/


Reci što misliš!