Događaji

razvoj regije

Novi smjer regionalnoga razvoja predstavljen je u Zadarskoj županiji

Novi smjer regionalnoga razvoja predstavljen je u Zadarskoj županiji
Patrik Macek/PIXSELL

Predstavnici regionalne i lokalne vlasti pokazali su veliki interes za sufinanciranje projekata putem dostupnih programa za razvoj lokalne zajednice

U petak 10. veljače 2017. godine ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac posjetila je Zadarsku županiju kako bi sa županom Stipom Zrilićem, gradonačelnicima, načelnicima i drugim nositeljima regionalnog razvoja Zadarske županije razgovarala o novom smjeru regionalnoga razvoja i upravljanja EU fondovima te o razvojnim projektima i mogućnostima njihova financiranja EU sredstvima.

Na sastanku je sudjelovao i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric, koji je održao kratku prezentaciju o statusu natječaja i aktualnim mogućnostima financiranja iz EU fondova.

Predstavnici regionalne i lokalne vlasti pokazali su veliki interes za sufinanciranje projekata putem dostupnih programa za razvoj lokalne zajednice i Programa integrirane regeneracije malih gradova, a razgovaralo se i o novom modelu indeksa razvijenosti te izmjenama i dopunama pravnog okvira politike regionalnoga razvoja s posebnim naglaskom na Zakon o otocima.

„Politika regionalnoga razvoja preselila je iz Zagreba u sve krajeve Hrvatske! Potrebno je decentralizirati sustav i osigurati kvalitetnu suradnju na regionalnoj i lokalnoj razini kako bi omogućili ravnomjeran razvoj svih hrvatskih regija“, izjavila je ministrica Gabrijela Žalac te poručila kako je samo kroz tri programa Ministarstva ove godine osigurano oko 140 milijuna kuna za projekte lokalne zajednice.

Ministrica je poručila otočanima da se aktiviraju jer im je Programom razvoja otoka osigurano 19,5 milijuna kuna u 2017. godini. Također je najavila kako će s njima sustavno raditi na novom Zakonu o otocima i drugim pitanjima bitnim za njihov opstanak.

U okviru posjeta Zadarskoj županiji ministrica Žalac sastat će se i s gradonačelnikom Grada Zadra Božidarom Kalmetom i njegovim suradnicima kako bi razgovarali o provedbi projekta Obnove i turističke valorizacije kulturno povijesnog kompleksa Kneževe palače te o drugim projektima Grada Zadra prijavljenim na natječaj „Integrirani razvojni program temeljen na obnovi kulturne baštine“. Jedna od tema bit će i priprema Grada Zadra za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja.

U pratnji predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministrica Žalac večeras će sudjelovati i na svečanom otvorenju Kneževe palače, kulturno povijesnog kompleksa koji je uspješno obnovljen pomoću 35,6 milijuna kuna iz EU fondova. „Otvorenje Kneževe palače veliki je događaj za Zadar i čitavu županiju zbog svog kulturnog, turističkog, ali i gospodarskog značaja“, istaknula je ministrica Žalac.


Reci što misliš!