Događaji

Španjolska

Dosuđen zatvor za 11 poduzetnika, dužnosnika i političara zbog korupcije

Dosuđen zatvor za 11 poduzetnika, dužnosnika i političara zbog korupcije
Thinkstockphotos/Ilustracija

Optuženi su proglašeni krivima za podmićivanje javnih dužnosnika, kupnje i prodaje povjerljivih informacija

Sud u Valenciji izrekao je u petak zatvorske kazne za 11 političara, javnih dužnosnika i poduzetnika u trajanju do najviše 13 godina, što je prva značajna okrivljujuća presuda za korupciju u Španjolskoj nakon izbijanja gospodarske krize i uličnih prosvjeda ogorčenih građana.

Osuđeni su bili uspostavili poslovnu korupcijsku mrežu u turističkoj pokrajini Valenciji u razdoblju od 1999. do 2005. godine, naveo je sud. Na čelu joj je bio poduzetnik Francisco Correa s vezama u vladajućoj Narodnoj stranci desnog centra. On i bivši političar Narodne stranke Pablo Crespo dobili su zatvorsku kaznu od 13 godina.

Proglašeni su krivima za podmićivanje javnih dužnosnika, kupnje i prodaje povjerljivih informacija te dobivanja ugovora s regionalnom vladom na turističkim sajmovima. Direktor ureda za turizam Rafael Betoret osuđen je na 6 godina a nekadašnja dužnosnica regionalne vlade Milagrosa Martinez na 9 godina.

Slučaj poznat pod nazivom "Gurtel" još nije završio a državno odvjetništvo napominje kako je Correina mreža radila u šest španjolskih pokrajina. Preko tog slučaja je otvoreno više istraga diljem zemlje uključujući i optužbu protiv bivšeg tajnika Narodne stranke Luisa Barcenasa otvorivši sumnju u ilegalno financiranje stranke.

Narodna stranka je 2011. godine preuzela vlast u zemlji od stranke lijevog centra Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE) koja je upravljala zemljom tijekom izbijanja najveće gospodarske krize u novijoj povijesti zemlje.

Visoka nezaposlenost i mjere štednje nametnute građanima, dok su u javnost izlazili korupcijski skandali, potpalili su nezadovoljstvo i prosvjede.

Iz pokreta ogorčenih građana je 2014. nastala stranka Podemos (Možemo), protivnik mjera štednje, a te iste godine je na nacionalnu razinu izašla stranka centra Građani (Ciudadanos). Te dvije stranke su nagrizle gotovo četiri desetljeća dugo dvostranačje obećavši stanovnicima borbu protiv stare politike. Španjolska se oporavlja od krize no ima drugu po visini stopu nezaposlenosti u EU nakon Grčke.


Reci što misliš!