Događaji

veliko nasukavanje

Nasukani kitovi na novozelandskoj plaži spašeni zahvaljujući plimi

Nasukani kitovi na novozelandskoj plaži spašeni zahvaljujući plimi
AP

Nasukavanje na novozelandskoj plaži Farewell Spit bilo je drugo po broju nasukanih kitova

Više od 200 kitova pilota nasukanih na plaži u Novom Zelandu uspjelo je otplivati nazad na pučinu, priopćilo je u nedjelju novozelandsko ministarstvo za zaštitu okoliša nakon što je nekoliko dana ranije na plaži Farewell Spit zabilježeno najveće nasukavanje u zadnjih nekoliko desetljeća.

"Jučer popodne još je bilo 240 nasukanih kitova i bojali smo se da neće preživjeti", rekao je Herb Christophers, glasnogovornik ministarstva za zaštitu okoliša.

"Ali oni su se sami spasili jer je došla plima pa su mogli otplutati i otplivati na pučinu".

Nasukavanje na novozelandskoj plaži Farewell Spit, oko 150 km zapadno od turističkog središta Nelsona, bilo je drugo po broju nasukanih kitova koje se dosad dogodilo na Novom Zelandu.

U četvrtak navečer na plaži se nasukalo oko 400 kitova pilota, koje zovu i globicefali. Stotine volontera danonoćno su ih polijevale vodom kako bi ih hladili, čekajući plimu da kitove mogu ponovno  vratiti u more.

Međutim, većina kitova nije uspjela preživjeti. 

Zadnjih desetljeća ovo je najveće nasukavanje na Novom Zelandu.

Kitovi se redovito nasukavaju na plaži Farewell Spit, gdje je u zadnjih desetak godina bilo barem devet nasukavanja velikog broja kitova.

Znanstvenici zasad ne znaju uzrok te pojave, ali pretpostavljaju da bi mogla biti povezana s konfiguracijom podmorja.

"U Farewell Spitu postoji velika količina pijeska i voda nije duboka. Kada kitovi uđu onamo, teško pronalaze izlaz", rekao je Andrew Lamason, čelnik službe za zaštitu okoliša.

Kitovi piloti zasad nisu na popisu ugroženih vrsta, ali još uviejk se malo zna o njihovoj populaciji u novozelandskim vodama.


Reci što misliš!