Događaji

Zabrana Valentinova

Valentinovo zabranjeno u dijelovima Indonezije i Pakistana

Valentinovo zabranjeno u dijelovima Indonezije i Pakistana
Hrvoje Jelavić/Pixsell

Indonezija je inače sekularna država i u njezinoj prijestolnici Džakarti i drugim dijelovima zemlje Valentinovo je sve popularnije i na njemu nastoje zaraditi domaće tvrtke

Proslave Valentinova zabranjene su u utorak u dijelovima Indonezije i Pakistana, zemljama u kojima živi najviše muslimana u Aziji, zbog toga, priopćile su vlasti, što ta romantična tradicija ohrabruje vanbračni seks i u suprotnosti je s društvenim normama.

U Indoneziji su dužnosnici Surabaje, drugog po veličini grada, naredile školama da zabrane učenicima proslavu Valentinova, dok je u Makasaru policija upala u trgovine i zaplijenila kondome.

"Ta je operacija provedena nakon što su nas građani obavijestili da trgovine prodaju kondome na način koji nije u skladu sa zakonom, posebice na Valentinovo", rekao je policijski dužnosnik u Makasaru, a prenijeli su mediji.

Indonezijsko najviše islamsko vijeće klerika zabranilo je Valentinovo u skladu s islamskim zakonom 2012. godine priopćivši da je taj praznik ljubavi u suprotnosti s muslimanskom kulturom i učenjem.

Međutim, velika većina od 220 milijuna indonezijskih muslimana prakticira umjereni islam u zemlji s prilično velikim manjinama kršćana i hindusa.

U Pakistanu, islamskoj republici, sud je zabranio proslave Valentinova u prijestolnici Islamabadu.

Visoki sud u Islamabadu također je naredio medijima da "ne šire ništa o proslavi dana sv. Valentina niti ga promoviraju".

To je naštetilo nekim obrtima i trgovinama u gradu od dva milijuna  ljudi.

"Prodao sam barem 50 posto manje cvijeća nego prošlih godina", rekao je Haider Ali.


Reci što misliš!