Događaji

provjerili smo

Kakva je točno procedura za isplatu dnevnica

Kakva je točno procedura za isplatu dnevnica u državnoj administraciji, i ima li je uopće i kako je moguće da se pola milijuna kuna dnevnica potroši na putovanja kojih nikad nije bilo

Stotine putnih naloga svaki mjesec prolazi kroz ruke voditelja računovodnog servisa Gordana Hrobeca jer vodi knjige za brojne tvrtke. "Većinom se ti putni nalozi ispunjavaju zato da opravdamo troškove koji su nastali na službenom putu i da se radniku isplati dnevnica dakle dnevnice su neoporezive za razliku od plaća i ta dnevnica služi da si radnik plati hranu i piće na službenom putu", rekao je Gordan. 

I baš zato jer su neoporezive – porezni inspektori ih strogo kontroliraju – moraju postojati dokazi da se put dogodio – poput potvrde cestarine, karte za avion, vlak, autobus.

"Također tamo u mjestu gdje je bio na putu, možda ako je počastio nekog ručkom večerom, sve te račune treba priložit račun od hotela znači bilo šta šta bi moglo dokazat da je on bio na službenom putu", objašnjava Gordan.

Pa tako svaki i najosnovniji nalog mora imati ime i prezime zaposlenika koji putuje, mjesto i državu gdje putuje, datum polaska i povratka, prijevozno sredstvo, predujam, odobrenja nadležnih i potpis zaposlenika, odnosno putnika. "Ne, moj potpis nije čak ni falsificiran. Jeste tamo bi trebao da bude moj potpis, ali čak nije bio ni pokušaj falsifikata", rekao je Slavko Goldstein.

I upravo to je ključni problem. Svaki putni nalog, bilo za privatnu firmu, ili za državnu upravu na sebi mora imati potpis putnika, a ovi u slučaju Saucha to nisu imali – pa i 10 dana nakon izbijanja afere još uvijek je nejasno kako je isplaćen novac.

Je li netko odgovoran za isplate uopće mogao Tomislavu Sauchi iskeširati novac - na ruke, bez da se direktno i ta osoba ne ogriješi o zakon? Baš tu, čini se, leži ključ Sauchine obrane prema pisanju jutarnjeg lista – tvrdi da mu je sve smjestila njegova bivša tajnica. 

Dok se čeka rasplet javnost se pita može li se ovo ponoviti? Mostovog Nikolu Grmoju koji je odmah krenuo zazivati strože kontrole – ulovili smo, baš na putu. "U Saboru nije tako. Treba i priložiti račune, kao dokaz. Ne znam što se u Vladi događalo ali treba to postrožiti", tvrdi Grmoja. 

U prošlom sazivu Sabora najviše su dnevnica podigli, tada zastupnik sada HDZ-ov ministar – Damir Krstičević, zastupnici Glasnović i Jandroković, te Domagoj Hajduković. Prema nama dostupnoj dokumentaciji, priložili su uredno račune – Revizija tek treba objaviti svoje izvješće rada Vlade i Sabora za prošlu godinu.


Reci što misliš!