Događaji

NOAA

Treći najtopliji siječanj u povijesti mjerenja

Treći najtopliji siječanj u povijesti mjerenja

Američka Državna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) je objavila globalne klimatske podatke za prvi ovogodišnji mjesec. Kako prenosi Crometeo, prema njima, kao i prema analizi agencije NASA, siječanj 2017. je treći najtopliji siječanj na Zemlji u povijesti temperaturnih mjerenja

Temperaturni podaci postoje od 1880. godine.

Prosječna globalna temperatura kopna i oceana u siječnju 2017. godine je bila za 0.88 °C veća od temperaturnog prosjeka za siječanj za 20. stoljeće, a on iznosi 12.0°C. Topliji su bili samo siječanj 2016. godine (+1.06°C) i siječanj 2007. godine (+0.90°C).

Temperatura kopnenih površina na Zemlji je u siječnju bila za 1.54 °C veća od prosjeka za 20. stoljeće. Po temperaturi kopnenih površina ovogodišnji je siječanj također treći najtopliji.

Najveće pozitivno odstupanje temperature od prosjeka je u siječnju zabilježeno na istočnoj polovici SAD-a, istoku Azije te većem dijelu Kanade gdje je siječanj bio topliji i za više od 3°C. Hladniji siječanj je zabilježen na Novom Zelandu, zapadnoj polovici SAD-a, u središnjoj i zapadnoj Australiji, na sjeveru i jugu Afrike, na zapadu i jugu Azije te na većem dijelu Europe.

Najhladniji siječanj (i za više od 3°C hladniji od prosjeka) je bio u srednjoj Europi i na sjeverozapadu SAD-a, prenosi Crometeo.

Prosječna temperatura svjetskih oceana u siječnju 2017. je bila druga najveća u povijesti mjerenja za taj mjesec, za 0.65 °C viša od prosjeka za 20. stoljeće.

Na Sjevernoj polutci siječanj 2017. (središnji mjesec klimatološke zime) je s temperaturnim odstupanjem od +1.09 °C također bio treći najtopliji siječanj. I na Južnoj polutci siječanj 2017. (središnji mjesec klimatološkog ljeta) je s temperaturnim odstupanjem od +0.87 °C bio treći najtopliji siječanj.


Reci što misliš!