Događaji

australija

Škola dopustila muslimanima da se odbiju rukovati sa ženama

Škola dopustila muslimanima da se odbiju rukovati sa ženama

Ministarstvo obrazovanja zahtijeva od škola da priznaju i poštuju kulturno, jezično i religijsko porijeklo svih učenika

Australska škola u Sydneyju usvojila je pravilnik kojim dopušta učenicima Muslimanima da se odbiju rukovati sa ženama, prenosi Independent.

Dvoje ravnatelja Hurtsville kampusa za dječake Georges River Collegea rekli su gostima prošle godine na danu predstavljanja škole da se neki učenici možda neće s njima rukovati zbog svoje vjere.

Umjesto toga su na dan podjele školskih nagrada ruke stavljali na prsa kad bi primili nagradu.

"Bolje je biti uboden u glavu željeznom iglom nego dotaknuti ruku žene na koju nemaš pravo"

Ovakav pravilnik navodno je odgovor na nauku u Hadisu u kojem stoji: "Bolje je biti uboden u glavu željeznom iglom nego dotaknuti ruku žene na koju nemaš pravo".

Glasnogovornik Ministarstva obrazovanja rekao je za The Australian: "Ministarstvo obrazovanja zahtijeva od škola da priznaju i poštuju kulturno, jezično i religijsko porijeklo svih učenika kako bi promovirali otvoren i tolerantan stav prema raznolikoj australskoj zajednici".

Previše ozbiljno i doslovno shvaćanje Hadisa, nije mu mjesto u školama

Ovakva doslovna interpretacija Hadisa, koji opisuje riječi, djela i navike proroka Muhameda, zaista je rijetka. Poznato je da se australijski Veliki muftija Ibrahim Abu Mohammed rukuje sa ženama, kao i njegov prethodnik.

Bivši tajnik Islamskog vijeća Victorije Kuranda Seyit rekao je da se hadis "ne bi trebao primjenjivati u školskom kontekstu" te ga "neki ljudi shvaćaju preozbiljno".


Reci što misliš!