Događaji

preko

Uređuju se vidikovci i odmorišta u sklopu projekta "Avantura otok"

Uređuju se vidikovci i odmorišta u sklopu projekta
Naši školji

U okviru projekta održivog razvoja otoka „Avantura otok – Insula ager visitatio“ u tijeku su radovi na obilježavanju maslinskih i biciklističkih putova te uređenje i opremanje ukupno 12 odmorišta i vidikovaca na području općine Preko

Mjesta za odmor su postavljena na atraktivnim točkama kao što su uvala Činta – crna suza u Čeprljandi, Gominjak i Lokva Cezunj – plava suza u Lukoranu, odmorište Napolenova kapa i uređeno pojilište za ptice Vrnj u Preku, Gorina u Poljani, Gora u Sutomišćici, arheološki lokalitet Liburni u Ugljanu, Željina u Poljani, uvala Svitla Preko te odmorište Antički mlin u Mulinama koje je i početna točka projekta, uz koje će biti postavljena maketa Antičke uljare pokraj jednog od najpoznatijih arheoloških lokaliteta na Jadranu, piše portal Naši školji.
 
Novim biciklističkim putevima povezati će se kulturni spomenici poput tvrđave sv. Mihovila i antičke uljare u uvali Muline, s drugim dosad mahom neotkrivenim lokalitetima u zaleđu otoka, a autori projekta Općina Preko, Turističke zajednice Općine Preko i mjesta Ugljan te LAG Mareta, planiraju da se dugoročno na ovaj način cikloturističkim stazama povežu otoci Ugljan i Pašman.
 
Projektom se uvažavaju prirodne i kulturne vrijednosti otoka Ugljana, u svrhu održivog razvoja, odnosno očuvanja kulturne i autohtone baštine, u podršci turizmu i tome pripadajućih gospodarskih aktivnosti.

Zahtjevni projekt sufinancira se Programom razvitka jadranskih otoka pri Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova u iznosu od 830.000 kuna te sredstvima iz proračuna Općine Preko. Turistima će se pružiti i logistička podrška u obilasku otoka putem mobilne aplikacije Avantura otok i novih biciklističkih karata.
 


Reci što misliš!