Događaji

sumnja se na rusku podmornicu

Nad Europom otkriven radioaktivni oblak, ne zna se točan uzrok

Nad Europom otkriven radioaktivni oblak, ne zna se točan uzrok
Thinkstockphotos/Ilustracija

Više od same količine radijacije koja se proširila Europom, stručnjake uznemirava činjenica što nitko nije bio obaviješten da se to događa, a nitko ne može potvrditi niti točan razlog

Radoaktivni jod 131 je prvobitno detektiran nad norveško-ruskom granicom u siječnju ove godine, a zatim je pronađen u više drugih europskih država. 

Nagađalo se da su razlog tome nuklearni testovi u Rusiji, a službeni izvori tvrde kako se prije radi o slučaju neprijavljene nesreće u farmaceutskoj industriji.

Iako je porast radioaktivnog zračenja zabilježen još u siječnju, Finska i Francuska tek su nedavno javno objavile informacije o incidentu, kazavši da je porast zračenja nakon Norveške zabilježen i u Finskoj, Poljskoj, Češkoj, Njemačkoj, Francuskoj i Španjolskoj, te da je trajao do kraja siječnja.

Upitana zašto Norveška nije obavijestila javnost još prošlog mjeseca, kada je zračenje prvi put detektirano, Astrid Liland iz norveškog Ureda za zaštitu od radijacije izjavila je:

"Rezultati mjerenja u Svanhovdu u siječnju bili su jako, jako niski. Isto tako i mjerenja u susjednim državama, poput Finske. Porast nije bio toliki da bi prouzrokovao zabrinutost za ljudski okoliš. Zbog toga smo smatrali da se ne radi o važnoj vijesti".

Francuska služba za nuklearnu sigurnost IRSN objavila je prošlog tjedna kako količina radioaktivnog joda 131 u atmosferi blizu tla u Europi "ne predstavlja zdravstvenu opasnost", te da se u međuvremenu vratila na normalu.

Stručnjake više od same količine radijacije koja se proširila Europom uznemirava činjenica što nitko nije bio obaviješten da se to događa, a nitko ne može niti potvrditi točan razlog.

Jedna od vjerojatnijih teorija je ta da su radioaktivne supstance iscurile s neke od brojnih olupina ruskih podmornica. 

U Arktičkom oceanu i na dnu Barentsovog mora nalazi se nekoliko ruskih nuklearnih podmornica, točnije olupina s nuklearnim pogonom. 

Norvežani tvrde da je u vrijeme prvog mjerenja more bilo uzburkano zbog oluje pa je moguće da je došlo do pomicanja neke od podmornica što je moglo rezultirati dodatnim oštećenjem i curenjem radioaktivnih supstanci.


Reci što misliš!