Događaji

U uglednom medicinskom časopisu Lancet

Objavljena nova studija o očekivanom životnom vijeku

Objavljena nova studija o očekivanom životnom vijeku
Thinkstockphotos/Ilustracija

U uglednom medicinskom časopisu Lancet objavljena je nova studija o očekivanom životnom vijeku. Prema toj studiji najbolje su prošli stanovnici Južne Koreje

Naime, rezultati istraživanja pokazuju da bi to 2030. žene u Južnoj Koreji trebale u prosjeku živjeti čak 90,8 godina, dok je u mnogim zapadnim zemljama ta brojka prešla impresivnih 85 godina. Zanimljivo je kako je po novom istraživanju Južna Koreja pretekla čak i Japan, koji je dosad bio prvak u prosječnoj očekivanoj životnoj dobi.

Američki mediji koji pišu o studiji žale se kako očekivani prosječni životni vijek žena u SAD-u do 2030. iznosi tek 83,2 godine, što je brojka usporediva s očekivanjima za Hrvatsku i Meksiko.

Na nešto niži očekivani životni vijek Amerikanaca snažno utječi faktori kao što su pretilost, visoka stopa ubojstava i prometnih nesreća, ali i nedostatak univerzalne zdravstvene skrbi.

S druge strane, neki od faktora koji su "pogurali" očekivani prosječni životni vijek u Južnoj Koreji preko 90 godina su ulaganje u zdravu prehranu djece, obrazovanje i tehnologiju, ali i pristup kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi.

Prema istraživanju iz 2015, prosječni očekivani životni vijek za cijeli svijet iznosio je 71,4 godinu.


Reci što misliš!