Događaji

u mariboru

U Sloveniji od petka moguć istospolni brak, u subotu će se sklopiti prvi

U Sloveniji od petka moguć istospolni brak, u subotu će se sklopiti prvi
Thinkstock

U Sloveniji je od petka na snazi zakon koji dopušta istospolnim parovima da pred matičarem sklope brak obredom kakav je zajamčen heterogenim parovima, a prvo istospolno vjenčanje najavljeno je za subotu u Mariboru

Prvi istospolni brak prema novome zakonu u subotu će pred matičarem i u prisutnosti kumova sklopiti dvije žene, piše mariborski dnevni list "Večer".
 
Slovenski zakon do sada je priznavao istospoplnim parovima da svoje vezu registriraju kao partnersku zajednicu, ali je ustavni sud prije nekoliko godina donio pravorijek prema kojoj su istospolni parovi i dalje diskriminirani u odnosu na hetereogene jer nisu imali pravo na obred vjenčanja niti socijalna prava za partnera.
 
Novim zakonom to se djelomice ispravlja, pa će od sada i u istospolnom braku biti moguće uzeti bolovanje zbog bolesti bračnog druga, naslijediti imovinu u slučaju partnerove smrti te primati tzv. udovičku mirovine nakon smrti.
 
LGBT udruge i aktivisti za prava takve populacije u Sloveniji zadovoljni su poboljšanjem koje novi zakon donosi iako ne potpuno.
 
Zakon o partnerskoj vezi ne dopušta slovenskim lezbijskim parovima trudnoću medicinski potpomognutom oplodnjom niti im je zajamčeno pravo posvajanja djece. Zbog tih pitanja na referendumu su zadnjih godina dvaput odbijeni zakonski prijedlozi koji su predviđali takva prava za istospolne zajednice u Sloveniji koja se inače smatra prilično liberalnim društvom.
 
Istospolni partneri Luka i Benjamin, obojica također iz Maribora, rekli su za dnevnik "Večer" da već dugo žive zajedno i mislili su se vjenčati u nekoj stranoj zemlji gdje je to moguće, a sada su sretni što će to biti moguće u Sloveniji jer žele da obredu prisustvuju njihovi prijatelji, roditelji i rodbina, što bi bilo tehnički teško provesti u inozemstvu.
 
Slovenski mediji navode da je pravo registracije istospolne zajednice po starom zakonu, kojim aktivisti i udruge gay nisu bili nimalo zadovoljni godišnje koristilo samo dvadeset do trideset parova. Ocjenjuju da će se mnogi od njih sada odlučiti za pravo vjenčanje jer im novi zakon pruža mnogo više prava, ali i zakonsku mogućnost da potvrde stabilnost svoje veze.
 


Reci što misliš!