Događaji

prijete im smrću

Bijeg kršćanskih obitelji sa Sinaja pred džihadističkim napadima

Bijeg kršćanskih obitelji sa Sinaja pred džihadističkim napadima
AP Images

Najmanje 90 obitelji egipatskih kršćana pobjeglo je u nedjelju, drugi dan zaredom sa Sinajskog poluotoka pred nizom džihadističkih napada, izvijestila je u nedjelju Koptska pravoslavna crkva

 
Pripadnici džihadističke skupine, takozvane Islamske države (IS) u odvojenim su napadima u veljači ubili najmanje šestero kršćana u gradu Arishu.
 
Odbjegle obitelji egipatskih kršćana stigle su do grada Ismailije gdje su im članovi Koptske crkve pomogli da se smjeste, kazao je za dpa otac Kyrillos Ibrahim.
 
Egipatski predsjednik Abdel Fatah al Sisi naredio je da se učini sve kako bi se pomoglo smjestiti pristigle obitelji. 
 
Skupina IS, koja je vrlo aktivna na Sinaju, u nedjelju je objavila video snimku na kojoj prijeti ubijanjem članova tamošnje kršćanske zajednice. 

 
Kopti čine 10 posto od 92 milijuna Egipćana. U prošlosti su vež bili meta napada na Sinaju, području koje je izloženo džihadističkoj pobuni, no napadi su češći otkao je objaljvena video snimka.
 
U četvrtak je egipatski kršćanin ubijen, a njegova kuća zapaljena u gradu Al Arish na sjeveru poluotoka Sinaj, objavile su sigurnosne snage. U srijedu je pronađeno tijelo šezdesetgodišnjeg kršćanina izrešetano metcima te tijelo njegova sina koji je živ spaljen iza škole u Al Arishu. 
 
Otkako je egipatska vojska svrgnula islamističkog predsjednika Mohameda Mursija 2013., sjever Sinaja poprište je smrtonosnih napada džihadista koji uglavnom ciljaju policiju i vojsku.
 
U prosincu je IS preuzeo odgovornost za samobuilački napad na koptsku crkvu u Kairu u kojem je ubijeno 29 osoba. 
 
"Teško je procijeniti hoće li stići još obitelji. Ovisi o tome u kojoj će se mjeri situacija pogoršati. Nadamo se da je stanje privremeno", kazao je otac Kyrillos Ibrahim. 
 


Reci što misliš!