Događaji

traže bolju kontrolu rada

Trideset i troje samostalnih taksista najavilo prosvjed

Trideset i troje samostalnih taksista najavilo prosvjed
HRT/Radio Zd

Trideset i troje samostalnih zadarskih taksista najavilo je danas mirni prosvjed pred Gradskom upravom ukoliko Grad Zadar ne izmjeni svoju odluku prema kojoj su samostalni taksisti u neravnopravnom položaj u odnosu na velike taksi tvrtke

Od nadležnih državnih institucija i inspektorata traže bolju kontrolu rada na crno, neprijavljivanje radnika i nelojalnu konkurenciju.

Turistička sezona stiže, a problemi samostalnih taksista ostali su neriješeni. Nelojalna konkurencija od strane velikih taksi tvrtki spriječava ih u zaradi za osnovnu egzistenciju. Ogorčeni su jer Grad Zadar uporno odbija izmjeniti Odluku u kojoj su samostalni taksisti u izrazito neravnopravnom položaju.

''Imamo situaciju da velike grupacije imaju više od 80 radnika od toga većinom neprijavljenih. U ljetnoj sezoni imat ćemo kaos kao što smo ga imali. Od svih 80 dozvola samo 8 radi legalno. Ovih trideset i troje samostalnih taksista je diskriminirano u odnosu na velike taksi grupacije zbog nepravične i nezakonite odluke Grada'', istaknuo je Pravni povjerenik SSSH-a Vedran Uranija na konferenciji za novinare i poručio kako ih u tom zahtjevu podržava i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture: 

''To više nije u pitanju samo nepravična odluka nego i nezakonita jer je Ministarstvo mora i prometa izrijekom reklo da Grad mora donijeti kriterije. A koji su to kriteriji? Prilikom izdavanja dozvola mora se provjeriti koliko taj vlasnik dozvola ima prijavljenih radnika i ako nema prijavljenog radnika on ne može dobiti dozvolu''.

Predstavnik samostalnih taksista Predrag Šimunov poziva i inspektorat rada da ažurnije kontrolira rad taksi tvrtki u kojima je, tvrdi Šimunov, velik broj radnika neprijavljen i rade više od propisanih 8 sati:

''Namjera je  da nas se uništi nas trideset i troje, a ove i dalje pušta da ima 150, 180, 200 radnika na crno. Sukobi među nama postoje. Sada otiđite na Autobusni kolodvor tamo ćete naći radnike koji svi rade više od 8 sati i oni tamo prave svoj red. Ne daju meni da ja radim nego da moram njih slušati''.

  Ukoliko Grad ne izmjeni spornu odluku vrlo skoro održat ćemo mirni prosvjed ispred gradske Uprave, odlučni su u svojoj namjeri zadarski samostalni taksisti.


Reci što misliš!