Događaji

avantura na pašmanu

Sve je spremno za 12. izdanje "Škrapinga"

Sve je spremno za 12. izdanje
Dino Stanin/PIXSELL

Odbrojavaju se posljednji sati i minute do 12. izdanja popularne trekking avanture na Pašmanu. Danas se održava 12. "Škraping Tkon - otok Pašman 2017."

Škraping je jedinstvena međunarodna treking utrka po oštrom otočnom kamenju koja spada u vrstu ekstremnih sportova. Svake godine održava se na otoku Pašmanu tijekom ožujka, dok će se 12. utrka danas pod nazivom Škraping Tkon – otok Pašman 2017.

Na dan utrke prije starta gospodin Šime Strikoman će snimiti milenijsku fotografiju Škrapera.

Škraping Tkon otok Pašman 2016. Foto: Dino Stanin/PIXSELL Škraping Tkon otok Pašman 2016.

Natjecatelji na startu dobivaju kartu otoka s ucrtanim kontrolnim točkama koje moraju proći u što kraćem vremenu.

Utrka je podijeljena u tri kategorije

• Marathon (Ultra) – za iskusne sportaše od cca 45 km
• Challenger – za rekreativce koji su voljni testirati svoje fizičke sposobnosti od cca 25 km
• Active (Đir) – za sve željne čistog zraka, predivne prirode, kristalno bistrog mora i veličanstvenog pogleda na Kornatski arhipelag od cca 12 km.

Kompletan program i satnicu pronaći ćete na Skraping.hr.

Kao priznanje kvaliteti projekta, Škraping je nositelj prestižne oznake „Hrvatski otočni proizvod“. Škraping je postao otoku prozor u svijet i način na koji se otok može povezati sa svijetom.

Organizatori su Općina Tkon, TZ Općine Tkon i JKU Prvenj.

Sajam otočnih proizvoda i humanitarna akcija

Jedan od najpopularnijih pratećih programa Škrapinga svakako je Sajam otočnih proizvoda, koji je po broju izlagača nositelja oznake HOP najveći sajam ovakve vrste u Hrvatskoj te je zamišljen kao poticaj razvoja otočne proizvodnje, očuvanja izvornosti i autohtonosti podrijetla te potpora otočnim proizvođačima da se kandidiraju za prestižnu oznaku HOP.

Na Sajmu otočnih proizvoda očekujemo dolazak više od 40 izlagača s gotovo svih jadranskih otoka, nositelja oznake HOP. Podsjećamo, proizvođači sa otoka Pašmana dosad su osvojili 30 oznaka HOP, od čega ih je iz Tkona preko 14 nositelja.

Dan poslije utrke, u nedjelju 5. ožujka održat će se i dječji Škrapić u organizaciji Dječjeg vrtića Ćok iz Tkona a cilj je mlađim naraštajima prenijeti ljubav prema prirodi, zdravom životu, ekologiji i očuvanju okoliša. Očekuje se da će sudjelovati 100 malih Škrapera iz vrtića Zadarske Županije. Ove godine po prvi put mali Škraperi će biti dio milenijske fotografije Šime Strikomana.

Osim sportsko-turističkog, Škraping ima u humanitarni karakter te će se ove godine dio sredstava uplatiti Centru za rehabilitaciju sv. Filip i Jakov.


Reci što misliš!