Događaji

Porazna statistika

U Italiji natalitet nastavio padati u 2016.

U Italiji natalitet nastavio padati u 2016.

U Italiji se rađa sve manje djece, a stopa nataliteta je u 2016. dosegnula povijesno nisku razinu u zemlji čije stanovništvo iz godine u godinu stari, priopćio je u ponedjeljak Državni statistički ured (ISTAT)

U 2016. se rodilo 474.000 djece, ili gotovo 12.000 manje nego godinu ranije (-2,4 posto). Stopa plodnosti je u padu za 1,34 šestu godinu zaredom.

Talijansko stanovništvo neprestano stari, s obzirom na pad broja rođene djece: gotovo svaki četvrti Talijan (22,3 posto) je stariji od 65 godina, navodi se u izvješću ISTAT-a. Prosječna životna dob Talijana je  44,9 godina, ili dva mjeseca više nego u 2016.

Ovaj novi pad rodnosti posljedica je "gospodarskih teškoća i nesigurnosti u kojima su se našle talijanske obitelji", komentirao je Codacons, glavna potrošačka udruga u Italiji.

U takvim uvjetima "obiteljima je sve teže odgajati dijete", rekao je predsjednik Carlo Rienzi koji procjenjuje da za potrebe djeteta u ranoj dobi roditelji moraju izdvojiti oko 10.000 eura. Zbog porasta tih troškova, kupovna moć obitelji pada, što "za velik dio stanovništva čini nemogućim troškove povezane s rođenjem djeteta", ocijenio je Rienzi.

Italija je uz Španjolsku i Njemačku jedna od europskih zemalja s najnižim natalitetom.


Reci što misliš!