Događaji

Obavijest o prokuhavanju vode

Zbog obilne kiše zamućena voda u Splitu

Zbog obilne kiše zamućena voda u Splitu
Thinkstock

Voda je zamućena i gotovo crvena te vidljiva golom oku

Zbog obilne kiše koja danima pada na širemu splitskom području, Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZZJZ) Splitsko-dalmatinske županije izdao je obavijest građanima Splita, Solina, Kaštela i Trogira da vodu obavezno prokuhaju, doznaje se od Meri Prodan iz Zavoda, koja ističe da je obavijest o prokuhavanju vode izdana kako bi se zaštititle osjetljive skupine stanovništva.

Kako je za Hinu rekla Prodan, još jučer je primijećena blaža mutnoća vode, no ne radi se o nekoj većoj mutnoći i ona nije jednako izražena u svim dijelovima Splita jer sve ovisi o kapacitetu vodospreme.
"Ondje gdje je potrošnja vode veća ona se prije zamutila, a u nekim dijelovima Splita praktički nije ni bilo zamućenja. Ondje gdje je mala potrošnja vode upotrebljava se stara voda. Ako građani primijete da je voda mutna, takvu vodu ne bi trebali piti, pogotovo ako u obitelji imaju malu djecu, starije i bolesne osobe te trudnice", objasnila je Prodan za Hinu i dodala da za većinu stanovništva takva voda neće izazvati nikakve smetnje. Rekla je kako su zbog osjetljivijeg dijela stanovništva upozorili da se voda prije pića mora prokuhavati ili pak kupiti voda u bocama.

 "To je situacija koja se inače događa kao prirodna pojava jer su Split i njegova okolica na krškom terenu, a kada padnu velike kiše, podzemlje ne može profiltrirati svu vodu pa ona vrlo brzo dođe do izvorišta", objasnila je Prodan.

"Mi nemamo uređaj za pročišćavanje vode ni bazene za filtraciju koji će dodatno pročistiti vodu. Ovo nije prvi, ali ni posljednji put da građani vodu moraju prokuhavati. Nema mjesta nikakvoj panici jer je ta pojava nešto što se događa nekoliko puta na godinu i događat će se i dalje. Mutnoća je bila između šest i sedam jedinica, a po pravilniku je dopušteno do četiri jedinice. Mutnoća do šest jedinica uopće se ne vidi, iznad toga se primijeti, a kada je osam jedinica, voda je zamućena i gotovo crvena te vidljiva golom oku", rekla je Prodan.

 


Reci što misliš!