Događaji

šteta na stradunu

Produkcija Robina Hooda: Nismo uništili Stradun, konji su imali cipelice

Produkcija Robina Hooda: Nismo uništili Stradun, konji su imali cipelice
Dubrovački dnevnik

Iz produkcije su se posebno osvrnuli na navode povjesničara umjetnosti koji su tvrdili da je tijekom požara koji je stvoren za potrebe filma napravljena šteta

Nakon što je u četvrtak Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske oštro kritiziralo to što je u staroj dubrovačkoj jezgri sniman film 'Robin Hood Origins', tijekom čega su paljeni i kontrolirani požari za potrebe filma, produkcija opovrgava njihove navode nazivajući ih neistinitima.

Iz produkcije su se posebno osvrnuli na navode povjesničara umjetnosti koji su tvrdili da je tijekom požara koji je stvoren za potrebe filma napravljena šteta te da je Stradun oštećen zbog prolaska konja sa seta filma.

'U ponedjeljak u popodnevnim satima filmska produkcija 'Robina Hooda: Origins' provela je akciju kontroliranih specijalnih efekata, prilikom koje je simuliran požar na setovima izgrađenim u luci Posat. Za simulaciju požara proizvodili su se plamenovi uz pomoć mehaničkih plinskih mlaznica, a kako bi se izbjeglo zapaljenje drvenih setova, oni su bili premazani protupožarnom tekućinom. Cijela akcija odvijala se na sigurnoj udaljenosti od gradskih zidina te pod nadzorom iskusnih stručnjaka s područja specijalnih efekata. Za neizgledni slučaj zapaljenja bila su osigurana vatrogasna vozila kao dodatna sigurnosna mjera. Također, svi konji koji su prolazili Stradunom za vrijeme snimanja filma bili su raskovani ili su na kopitima imali tzv. gumene cipelice, a kotači na kočijama imali su gumene obloge', tvrde.

Napominju da su svi scenografski zahvati u javnom prostoru rađeni pod nadzorom i u suradnji s konzervatorima, da su u potpunosti usklađeni s pravilima struke i važećim pravnim propisima te da je produkcija, sukladno preuzetim obvezama, dužna vratiti lokaciju u prvobitno stanje.

Priložili su i dvije fotografije, jednu prije snimanja i drugu nakon snimanja. 'Fotografije pokazuju da, izuzev priljeva desetaka milijuna kuna lokalnoj zajednici, niza donacija i neosporno velikog publiciteta, snimanje ove visokobudžetne holivudske produkcije nije ostavilo nikakvih drugih posljedica', zaključuju.


Reci što misliš!