Događaji

najuzornija seoska žena

Super mama: Odgaja petero djece, brine se za životinje i uspije pronaći vrijeme za hobi

Super mama: Odgaja petero djece, brine se za životinje i uspije pronaći vrijeme za hobi
24 sata

Petrina Dijanek (36) iz Zrinskog Topolovca predstavnica je Bjelovarsko-bilogorske županije za najuzorniju seosku ženu u Hrvatskoj

Ova majka petero djece vlasnica je OPG-a Dijanek s 50 hektara zemlje koju svakodnevno obrađuje.

Također, ona i suprug Mišo (46) imaju oko 50 ovaca, dvije koze i pet konja te perad i svinje za vlastite potrebe.

Petrina ustaje u 5 sati kako bi stigla ispuniti sve svoje obaveze. Hobi joj je heklanje, kojem se posveti prije spavanja. Nekad hekla samo 15 minuta, ali i to joj je, kaže, dovoljno.

Za Kristinu (19), Kristijana (17), Josipa (16), Antonija (14) i Martinu (9) Petrina priprema doručak već u 6.15 sati.

Najstarija Kristina odlazi na posao, a ostala djeca idu u školu. Nakon što djeca odu za svojim obavezama, Petrina ide u staju nahraniti životinje.

U tome joj nekad pomaže suprug, ali najčešće to radi sama. Na taj posao utroši i po 40 minuta. Onda se vraća kući kako bi pripremila namirnice za ručak. Skuha ga njezina svekrva jer Petrina žuri dalje, u polje sa suprugom.

Prije napornog rada u polju Petrina i suprug drugi put doručkuju kako bi mogli izdržati sav napor. Pečena slanina i jaja su gotovo obavezni. Kuću tad ostavlja u sigurnim rukama svekrve, za koju uvijek može garantirati da će napraviti najukusniji ručak.

Dijaneki za ručak pojedu oko pet litara juhe, domaće pile od dva kilograma te još dvije kile drugog pečenog mesa. Prilog je najčešće krumpir, kojeg ogule oko četiri kilograma, i “brdo” salate. Ako nije krumpir, onda je prilog riža s umakom od gljiva. I riže potroše gotovo cijelu kutiju za jedan obrok. Dnevno pojedu kilogram i pol kruha, koji sami peku. Petrina u 16 sati ponovno ide u staju kako bi nahranila životinje. Na kraju mora i počistiti staju, a u tome joj nekad pomaže i sin Antonio (14). Za večeru priprema sve što djeca požele.


Reci što misliš!