Događaji

studenti u blokadi

Hrvatski studiji: Studenti blokirali nastavu - nadzire ih policija

Hrvatski studiji: Studenti blokirali nastavu - nadzire ih policija
Igor Soban/PIXSELL

Na Hrvatskim studijima danas je počela blokada nastave. Izglasali su je sudionici prvog Studentskog sabora, njih tristotinjak oko ukupno 1400 studenata HS-a

Traže odlazak Uprave, a od Sveučilišta povratak ukinutih upisnih kvota za studij Filozofije. U suprotnom, blokada ide dalje.

Kako su i najavili, studenti su krenuli u akciju zbog odluke Sveučilišta da od iduće akademske godine Hrvatski studiji više ne upisuju buduće filozofe.

"Ako izglasamo blokadu, odmah idemo u blokadu".

Pod budnim okom policije ušli su na fakultet, obilazeći dvorane i pozivajući kolege da im se pridruže.

''To nije normalno ako mi treći put u šest mjeseci imamo policiju na Sveučilištu i na Filozofskom fakultetu. Zato podrška i studentima i profesorima i blokadi. I vrlo vjerojatno dominantna odgovornost na rektoru Borasu i ministru Barišiću. Kad se zabije glava u pijesak, ne riješi se problem, nego se izađe s istinom i rješenjem. A ovo to nije, ukidanje Hrvatskih studija'', rekao je HNS-ov Ivan Vrdoljak.

''Nemam pojma o tome. Dakle, moram reći da oni koji nisu na Sveučilištu ne moraju se baviti njime. Politika, to stalno ponavljam, ne treba se baviti Sveučilištem. Treba se baviti programima. Vidimo na panelima (konferencija Što Hrvatska treba, op.a.) što je pravi problem Hrvatske'', odgovara rektor Damir Boras. Pred sutra zakazani sastanak sa studentskim udrugama i zborom, prvi čovjek zagrebačkog Sveučilišta smiruje tenzije.

"Ja sam došao s puta pa mogu komentirati samo načelno. Dakle, nema nikakvog razloga da se bilo tko, pogotovo ne studenti, brinu o budućnosti Hrvatskih studija, oni imaju svjetlu budućnost. Što se tiče Filozofije i sadašnjeg studija Filozofije, diplomski studij se normalno nastavlja i svi će oni koji su počeli preddiplomski moći i sadašnji diplomski završiti.'', rekao je.

Resorni ministar Pavo Barišić napominje kako Sveučilište autonomno odlučuje o upisnoj politici i ostalim pitanjima te da u ovom trenutku Ministarstvo znanosti i obrazovanja nema potrebe reagirati. O najavi štrajka profesora nema informacija. A osjeća li odgovornost za nastalu situaciju? ''Ni najmanje, nemam razloga osjećati odgovornost. Zašto? O najavljenom štrajku profesora nemam nikakvih informacija. Ali Sveučilište postupa po svojim zakonima, svojim pravilima i mislim da je autonomija nešto što podrazumijeva i odgovornost za svoj rad'', ustvrdio je Barišić.

O mogućem štrajku profesora odlučit će vodstvo Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Iako je i pročelnik Hrvatskih studija Mario Grčević pozvao nezadovoljne da se izraze na način ''primjeren akademskoj zajednici i ne podrže blokadu'', studentski sabor okuplja se i sutra. U isto vrijeme, kaže nam jedan od sudionika Duje Kovačević.

"Svaki dan će se na studentskom saboru izglasavati hoće li se taj dan održavati blokada ili neće", rekao je sudionik.


Reci što misliš!