Događaji

Pilot-projekt

Predstavljen pilot-projekt "ePodnesak"

Predstavljen pilot-projekt

Ministar pravosuđa Ante Šprlje i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić te državna tajnica Maja Grubišin predstavili su u utorak, 21. ožujka 2017. godine, na Prekršajnom sudu u Varaždinu pilot projekt "ePodnesak".

Ministar pravosuđa Ante Šprlje istaknuo je kako se započinje s jednim velikim procesom digitalizacije unutar pravosudnog sustava u segmentu prekršajnog sudovanja s ciljem da se poslovni procesi što više informatiziraju kako bi se suci i službenici rasteretili nepotrebnog administriranja te da se uspostavi suradnja između Ministarstva pravosuđa i Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno prekršajnih sudova i policije na takav način da se ostvari primjereno sudovanje u grani prekršajnog prava koje će doprinijeti boljem funkcioniranju  države.

Pilot projektom nastoji se postići nekoliko ciljeva. Jedan je ekonomičnost kako bi se postigle velike uštede jer bi se predmeti dostavljali digitalnim putem odnosno bez nepotrebne papirologije. Otprilike 115 tisuća predmeta policija godišnje dostavi prekršajnim sudovima.

"ePodneskom" će se pridonijeti kvalitetnijem pravosuđu kojim bi se približili najrazvijenijim zemljama u svijetu.

Tijekom pilot projekta cilj je proučiti prednosti i moguće nedostatke kako bi se na vrijeme mogli ukloniti jer je cilj da se do kraja ove godine ovaj sustav uvede na sve prekršajne sudove u Republici Hrvatskoj.  Tako bi svi sudovi u Hrvatskoj imali mogućnosti zaprimanja elektronskih podnesaka i to bi bio uobičajen način poslovanja.

Ministar se na kraju zahvalio Ministarstvu unutarnjih poslova što je prihvatilo i podržalo takvu suradnju između dva ministarstava te dodao kako pilot projekt s razlogom počinje na Prekršajnom sudu u Varaždinu jer se do sad pokazalo kako Prekršajni sud u Varaždinu prihvaća nove ideje te radi na kvalitetnom razvoju pravosuđa.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić istaknuo je kako je ovo izniman iskorak u olakšanju djelatnicima policije u podnošenju prekršajnih akata na sudovima. Ovim projektom procesi se žele učiniti jednostavnijim, bržim i dostupnijim. Istaknuo je da se nada kako će do kraja ove godine ovo biti uobičajena praksa između ministarstava odnosno policije i prekršajnih sudova.

Isto je istaknula i državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Maja Grubišin te se zahvalila djelatnicima Prekršajnog suda u Varaždinu i djelatnicima PU varaždinske na iznimno kvalitetnoj suradnji koja je omogućila da se u vrlo kratkom vremenskom roku započne s ovim pilot projektom.

Pilot projektom ePodnesak omogućuje se Ministarstvu unutarnjih poslova elektroničko podnošenje inicijalnih akata kojima Ministarstvo unutarnjih poslova pokreće prekršajni postupak (optužni prijedlog, prigovor protiv obveznog prekršajnog naloga, prigovor protiv prekršajnog naloga te izjava za donošenje odluke o prekršaju na temelju sporazuma) prema prekršajnim sudovima.
 
Time će se uštedjeti vrijeme potrebno za obavljanje posla službenika, ubrzati postupak potreban za pokretanje postupka i samim time omogućiti građanima brži i efikasniji pristup sudovima.
 
Na predstavljanju pilot projekta bili su i predsjednica Županijskog suda u Varaždinu Snježana Hrupek-Šabijan, predsjednik Općinskog suda u Varaždinu Alan Pretković te Jadranka Orlović, sutkinja ovlaštena za poslove sudske uprave na Prekršajnom sudu u Varaždinu.

Prezentaciju o načinu funkcioniranja ePodneska prisutnima je predstavio Dejan Vukelić, glavni savjetnik ministra pravosuđa. 
 


Reci što misliš!