Događaji

projekt avantura otok

Postavljena prva od osam predviđenih solarnih pametnih klupa u Općini Preko

Postavljena prva od osam predviđenih solarnih pametnih klupa u Općini Preko
Jasna Marcelić/ Naši školji

Postavljanjem prve od osam predviđenih Steore - pametnih klupa, koje koriste solarnu energiju za punjenje mobitela i računala, na predjelu trajektnog pristaništa u Preku, nastavio se rad na projektu „Avantura otok“.

Postavljanje solarnih klupa dio je projekta održivog razvoja otoka "Avantura otok - Insula ager visitatio“ u kojem je predviđeno obilježavanje maslinskih i biciklističkih putova te izgradnja odmorišta i vidikovica na području općine Preko.

Nositelj projekta Općina Preko, u ovoj fazi postavlja solarne klupe na osam lokacija od Preka do Ugljana. Uz klupu je dostupan besplatni pristup internetu te žično i bežično punjenje mobitela i računala. Solarne panel klupe noću svijetle uz pomoć sunčeve energije koju tijekom dana akumulira. Proizvodnja energije iz solarnih modula, ljeti omogućava i hlađenje klupe na kojoj se sjedi dok se pune mobiteli i računala.

Pametne klupe proizvodi hrvatska tvrtka Include iz Klisa, koja je među prvima u svijetu pokrenula proizvodnju solarnih klupa. Solarne ploče stvaraju do 110W električne energije po satu. Smješteni su ispod povvršine za sjedenje, a veličinom omogućuju efikasno korištenje sunčeve energije.  Super brzi Internet 4G dostupan je u blizini Steore. Pametna klupa opremljena je samostalno razvijenim uređajima za punjenje pametnih mobitela i satova novije generacije, ima s dva pametna USB priključka s izlaznom snagom od 10 W.  

Prva faza projekta „Avantura otok“ sufinancira se putem Programa razvitka jadranskih otoka pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU iznosom s 830.000 kuna, a za drugu fazu odobreno je još 300.000 kuna, pišu Naši školji.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti