Događaji

Potpuna eliminacija

Papa traži potpunu eliminaciju nuklearnog oružja

Papa traži potpunu eliminaciju nuklearnog oružja
AP Images

Papa Franjo pozvao je u utorak UN da usvoji potpunu zabranu nuklearnog oružja, u poruci objavljenoj povodom početka konferencije o tom pitanju u New Yorku.

Više od 70 godina nakon što su atomske bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki, Opća skupština UN-a u ponedjeljak je počela pregovore o zabrani nuklearnog oružja, ali bez sudjelovanja nekih od ključnih zemalja.

Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska nalaze se među onim zemljama koje bojkotiraju pregovore, a svoje protivljenje sporazumu o zabrani nuklearnog oružja opravdavaju time što smatraju da je on nerealan u sadašnjim krizama.

Papa je sudionike konferencije pozvao da budu hrabri i umjesto "nuklearnog odvraćanja" izaberu potpunu zabranu. 

Opća skupština UN-a u prosincu je sa 113 glasova usvojila rezoluciju o početku pregovora o sastavljanju "zakonski obvezujućeg dokumenta za zabranu nuklearnog oružja, što bi dovelo do njegove potpune eliminacije" i pozvala sve članice da u tom procesu sudjeluju. 

Franjo je u svojoj poruci poručio da međunarodni mir i stabilnost ne mogu biti temeljeni na lažnom osjećaju sigurnosti, na prijetnji uzajamnog uništenja ili na održavanju ravnoteže moći. 

"Međunarodna zajednica je pozvana da usvoji dugoročnu strategiju za ostvarenje mira i stabilnosti i odrekne se kratkovidna pristupa rješavanju problema nacionalne i međunarodne sigurnosti", rekao je. 

Američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima Nikki Haley je tijekom otvaranja pregovora o sporazumu na Općoj skupštini UN-a rekla da najviše za svoju obitelj želi svijet bez nuklearnog oružja. 

"Ali trebamo biti realni. Vjeruje li itko da bi se Sjeverna Koreja složila sa zabranom nuklearnog oružja?", pitala je.

Papa, pak, poziva zemlje da izbjegavaju "uzajamne optužbe i polarizaciju koje ometaju dijalog umjesto da ga ohrabruju". 


Reci što misliš!