Događaji

zdralje peradi

Ukinuta zabrana držanja peradi na otvorenom

Ukinuta zabrana držanja peradi na otvorenom
Goran Stanzl/PIXSELL

Iz Ministarstva poljoprivrede u srijedu su izvijestili da je ukinuta zabrana držanja peradi na otvorenom

U Narodnim novinama je 24. ožujka objavljena nova Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske kojom je ukinuta zabrana držanja peradi, pernate divljači u uzgoju i ptica u zatočeništvu na otvorenom, navodi se u priopćenju.

Perad se mora držati u ograđenim prostorima tako da je spriječen kontakt s divljim pticama, patke i guske se moraju držati odvojeno od ostale peradi, a hrana i voda za perad se mora držati u zatvorenom ili natkrivenom prostoru zaštićenom od divljih ptica.

Vlasnicima peradi ostaje obveza provođenja mjera biosigurnosti te prijave svake promjene zdravstvenog stanja ili ponašanja te uginuća peradi veterinaru

Iz Ministarstva napominju da je i dalje prisutan rizik od pojave influence ptica i mole vlasnike da se pridržavaju propisanih mjera.

U zaraženim i ugroženim područjima uspostavljenim zbog izbijanja visokopatogene influence ptica H5N5 u Krapinsko-zagorskoj županiji i u Vukovarsko-srijemskoj županiji, provode se mjere propisane Pravilnikom o mjerama za suzbijanje i kontrolu influence ptica, navode iz Ministarstva.

Te mjere uključuju držanje sve peradi i drugih ptica koje se drže u zatočeništvu u zatvorenim nastambama na gospodarstvu.. Zabranjeno je kretanje i prijevoz iz zaraženog područja peradi i drugih ptica koje se drže u zatočeništvu, pilenki, jednodnevnih pilića, jaja i lešina, cestovnim ili željezničkim prometom, osim privatnim putovima unutar gospodarstava kao i premještanje peradi, pilenki, jednodnevnih pilića, jaja, unutar ili iz ugroženog područja bez odobrenja nadležnog tijela.

Zabranjeno je i odnošenje ili rasprostiranje korištene stelje, slame ili gnoja i gnojevke s gospodarstva bez odobrenja nadležnoga veterinarskog inspektora, održavanje sajmova, tržnica ili drugih okupljališta peradi ili ptica koje se drže u zatočeništvu i puštanje peradi ili drugih ptica koje se drže u zatočeništvu za nadopunjavanje populacije pernate divljači.


Reci što misliš!