Događaji

unatoč poklonu iz rusije

Srbi moderniziraju zastarjeli jurišni zrakoplov naziva J-22 Orao

Srbi moderniziraju zastarjeli jurišni zrakoplov naziva  J-22 Orao
AP Images

Srbijansko ministarstvo obrane odlučilo je kako će jurišni zrakoplov J-22 Orao nakon modernizacije, pored naručenih migova 29 iz Rusije, postati uzdanica tamošnjeg ratnog zrakoplovstva, dok se nastavlja i s modernizacijom školsko-jurišnog Soko G-4 Super Galeba

'Nećemo odustati od ovog posla. G-4 Super Galeb je perspektivan avion koji ima važnu ulogu u obuci pilota ratnog zrakoplovstva. Modernizacija 'Orla' odvijat će se potpuno nezavisno od ovog projekta', naglašavaju u srbijanskom ministarstvu obrane.

Kako pišu beogradski mediji, ugradnja suvremene opreme u J-22 Orao, koji je nastao 70-ih godina prošlog stoljeća u kooperaciji bivše Jugoslavije i Rumunjske već je nekoliko godina prioritet srbijanskog ratnog zrakoplovstva.

Prvobitni plan bio je da prototip novog-starog aviona poleti već ove godine, a da operativna upotreba u vojsci počne 2020. godine. Ovaj ambiciozno najavljeni pothvat t stigao je do raspisivanja tendera i izbora stranog partnera kome će biti povjeren posao, kao i izrade potrebnog projekta. Zahvaljujući tom ulaganju jedna eskadrila od najmanje devet ovakvih letjelica trebala bi ostati u upotrebi u ratnom zrakoplovstvu Srbije do 2030. godine.

Prema mišljenju stručnjaka, aktualna nabavka nekoliko primjeraka MiG-29 iz Rusije ključni je uzrok promjene plana prioriteta ministarstva obrane i planiranog zaokreta k 'Orlu', budući je tamošnji vojni vrh procijenio kako je taj avion potrebniji i višestruko korisniji.


Reci što misliš!