Događaji

Grabar-Kitarović odlikovala 'Bojnu Zrinski' i 1. hrvatski gardijski zdrug

Grabar-Kitarović odlikovala 'Bojnu Zrinski' i 1. hrvatski gardijski zdrug
Robert Anić/PIXSELL/tportal

Zdrug i Bojna odlikovani su Redom kneza Domagoja s ogrlicom, a Bišćan i Maras Redom Nikole Šubića Zrinskog.

Predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako je odlikovanje Zdrugu "izraz zahvalnosti hrvatskoga naroda i države za požrtvovnost i hrabrost svih njegovih pripadnika, među kojima su i 73 koji su za slobodu Domovine žrtvovali najvrjednije – svoj život".

Podsjetila je i da je Zdrug, osim borbenih djelovanja u svim najvažnijim oslobodilačkim akcijama i operacijama Hrvatske vojske 1994. i 1995. godine, imao i "iznimno važnu i časnu zadaću zaštite prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana".

Bojna "Zrinski“ jedna je od prvih ustrojenih postrojbi Zbora narodne garde (ZNG) i ujedno jezgra Prvoga hrvatskog gardijskog zdruga, a u Domovinskome ratu poginulo je 26 njezinih pripadnika.

Posebno je istaknula odlikovane pripadnike Zdruga Marijana Bišćana i Marka Matasa, rekavši da njihova nazočnost danas podsjeća sve "na tisuće hrabrih hrvatskih branitelja, koji su svojim junaštvom i žrtvom života ili zdravlja obranili našu Domovinu i učinili nas ponosnom nacijom i državom priznatom i uvaženom u međunarodnom poretku".

Hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH također je poručila kako odlikovanja Bojni i Zdrugu nisu znak društvenog umirovljenja njihovih pripadnika, "nego poziv i poticaj na još veću zauzetost u obnovi duha kojim smo stvarali, branili i oslobađali svoju državu: duha zajedništva, odlučnosti, samopouzdanja i vjere u budućnost".


Reci što misliš!