Događaji

napokon

Uskoro jedinstveni vodič za doniranje hrane

Uskoro jedinstveni vodič za doniranje hrane

Doniranje je prije dvije godine oslobođeno PDV-a i donesen je pravilnik, no izostalo je očekivano povećanje donacija hrane

Godišnje u Europskoj uniji na smeću završi 89 milijuna tona neprodane hrane, a u Hrvatskoj se prema procjenama baci oko 400 tisuća tona hrane. Samo kruha baci se dnevno 135 tona.

Doniranje je prije dvije godine oslobođeno PDV-a i donesen je pravilnik, no izostalo je očekivano povećanje donacija hrane.

Potencijalni donatori žale se da pravilnik nameće previše birokratiziranu proceduru koja odvraća od doniranja. Problem je velik, kako u EU tako i u Hrvatskoj, te je stoga održana zajednička sjednica saborskih odbora za poljoprivredu, zdravstvo te zaštitu okoliša na kojoj je bila i europarlamentarka te glavna izvjestiteljica Europskog parlamenta za izvještaj o smanjenju bacanja i povećanja doniranja hrane Biljana Borzan.

"Ovo je tema o kojoj postoji najviši stupanj suglasja, tema je nadstranačka, bliska čovjeku i ne postoje političke razlike kako u Europskom parlamentu, tako ovdje i u Saboru", rekla je Borzan.

U tijeku je donošenje jedinstvenog vodiča za doniranje hrane koji će na europskoj razini donijeti naputke za definiranje ovoga područje, kazala je pomoćnica ministra poljoprivrede Jelena Đugum. Kao problem istaknula je kako ljudi najčešće ne razumiju značenje oznaka na prehrambenim proizvodima „upotrijebiti do“ te „najbolje upotrijebiti do“.

"Tu ćemo fleksibilizirati pristup. Ovaj segment 'najbolje upotrijebiti do' ćemo produžiti do isteka roka, a u ovom smislu 'upotrijebiti do' će biti na način da će ostati do onog maksimalnog isteka roka trajanja, s time da nećemo ograničavati ono predmetno razdoblje prije isteka roka trajanja", rekla je Đugum.
 


Reci što misliš!