Događaji

velika obljetnica

Ministar Barišić: Zadarsko Sveučilište primjer je snage

Ministar Barišić: Zadarsko Sveučilište primjer je snage
radio Zadar

Zadarsko Sveučilište slavi svoj dan - 15. obljetnicu obnove samostalnosti. Svečanoj sjednici nazočili su brojni uzvanici iz javne, političke i sveučilišne zajednice, među kojima i ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića.

Svaka obljetnica pa tako i ova uvijek je iznova prigoda za istaknuti kako je upravo u Zadru davne 1396. godine osnovano prvo sveučilište u Hrvata i jedno od najstarijih u Europi. Na to su podsjetili redom svi govornici. U prigodnom obraćanju rektorica Dijana Vican je istaknula:

''S današnjom obljetnicom slavimo ostvarenje našeg najvećeg cilja - čvrste i konkretne institucionalne suradničke sprege na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini. Hvala vam svima''.

U zadnjih 15 godina, koliko ima svoju samostalnost, Sveučilište u Zadru razvilo se u najveće potpuno integrirano sveučilište u Hrvatskoj. Na 25 odjela studira više od 5 i pol tisuća studenata, sveučilište zapošljava oko 600 djelatnika, a uz osnovnu obrazovnu djelatnost prevažna je njegova uloga u razvoju Zadra i Zadarske županije. Ministar Pavo Barišić:

''Riječ je o doista jednom lijepom sveučilištu, integriranom sveučilištu, primjeru sveučilišta koje je na najbolji način uspjelo obaviti integraciju i doista ovo Sveučilište zadarsko svjedoči o tome kako i mala sveučilišta mogu imati veliku snagu''.

A evo kako značaj Sveučilišta ocjenjuje gradonačelnik Božidar Kalmeta:

''Dva najvažnija projekta od neovisnosti Hrvatske pa do danas u Zadru su Sveučilište 2002. godine i Luka Gaženica, govorim o projektima. Zašto su najveći? Zato jer kako godine idu ta dva projekta će samo biti značajnija i značajnija. I puno će vode poteći još dok se neki projekt ne približi ovom projektu zadarskog Sveučilišta i projektu Luke Gaženica''.

''Sveučilište će i dalje biti generator ideja i znanja a u određenoj mjeri i novih tehmnologija. Ove godine proširuju nastavnu djelatnost na stručne studije među kojima je jedan poslijediplomski specijalistički studij, jedan u tehničkom području , a u proceduri je i jedan u stem području financiran iz sredstava europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo - najavila je uz ostalo rektorica Dijana Vican.


Reci što misliš!