Događaji

bivši premijer

Uskoro presuda Sanaderu za aferu Planinska

Uskoro presuda Sanaderu za aferu Planinska
Sanjin Strukic/PIXSELL

Presuda u slučaju Planinska trebala je biti donesena u travnju prošle godine, ali je njena objava odgođena zbog dodatnog financijsko-knjigovodstvenog vještačenja

Nepravomoćna presuda u slučaju Planinska trebala bi biti objavljena 7. travnja, najavila je predsjednica sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda Jasna Smiljanić, nakon što su na kraju dokaznog postupka optuženici koji negiraju krivnju i njihove obrane zatražili oslobađajuću presudu, nasuprot Uskoku koji tvrdi da im je dokazana krivnja za kupnju zgrade na štetu države.

Bivši premijer Ivo Sanader ustvrdio je na kraju četverogodišnjeg sudskog postupka da se u tom slučaju radi o čitavom kolopletu namještenih inkriminacija do kojih je Uskok došao ucjenjivanjem suoptuženika.

Sanader je rekao da u travnju 2009. nije bio na zatvorenim dijelu Vladine sjednice na kojem je usvojena odluka o kupnji zgrade u Planinskoj ulici za ministarstvo koje je vodio Petar Čobanković, a pretpostavlja da je tu točku u dnevni red uvrstila njegova zamjenica Jadranka Kosor na prijedlog Čobankovića.

Za Čobankovića, koji je još na početku postupka priznao sudjelovanje u korupciji, nakon čega je osuđen na društveno koristan rad, Sanader je rekao da se s Uskokom dogovorio da njega tereti u zamjenu za uvjetnu kaznu.

Sanaderov branitelj Čedo Prodanović ustvrdio je kako analiza sadržaja bilježaka koje je Čobanković koristio dok ga je Uskok ispitivao na sudu pokazuje da je imao pripremljene odgovore.

Za bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika Stjepana Fiolića, koji je priznao da je Sanaderu u njegov dom donio 17 milijuna kuna mita u "kutiji za hrenovke", Sanader je rekao da laže jer je bio ucijenje.

Sanader tvrdi da je iz spisa nestao prvi iskaz u kojem je Fiolić rekao istražiteljima da nije Sanaderu dao novac od prodaje svoje zgrade. Fiolić je potom završio u pritvoru, ali je sedam dana kasnije pušten nakon što je priznao nedjelo jer je bio ucijenjen da će njegovu supruga i sina također zatvoriti kao odgovorne osobe tvrtke, kaže Sanader.

Za tvrdnju Fiolića da je Sanaderu donio mito u "kutiji za hrenovke", Sanader je rekao kako nije uvjerljiva jer je postojao rizik da bude pregledan na ulazu, a prema evidenciji to se nije dogodilo. Osim toga, kaže Sanader, Fiolić ne zna kakva je njegova kuća jer je pričao da je zvonio na zvono na prvom katu iako on čitavo vrijeme stanuje kat iznad.

Fiolić je pak tvrdio da je bio u Sanaderovoj kući i da je Sanader nekoliko puta s prozora doviknuo osoblju da se Fiolića ne pregledava i da ga policajci na ulazu u kuću nisu evidentirali.

Tužitelj Tonći Petković ističe kako iz dokumentacije proizlazi da je Sanader mogao tražiti od policajaca na ulazu u svoju kuću da ne evidentiraju osobe i to je radio. Kao primjer naveo je slučaj Marijana Horvata, koji je u Sanaderovoj kući obavljao radove i nje bio pregledan.

Petković je za Fiolića predložio jednogodišnju kaznu koja bi se zamijenila radom za opće dobro jer je priznao nedjelo i uplatio u državni proračun 222.000 kuna.

Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj klupi je i Mladen Mlinarević, čija je tvrtka navodno preuveličala vrijednost zgrade u Planinskoj ulici prije nego što ju je od Fiolića kupilo Čobankovićevo ministarstvo.

Presuda u slučaju Planinska trebala je biti donesena u travnju prošle godine, ali je njena objava odgođena zbog dodatnog financijsko-knjigovodstvenog vještačenja.


Reci što misliš!