Događaji

Računi za plin veći u prosjeku za 2,7 kuna

Računi za plin veći u prosjeku za 2,7 kuna

Kućanstva koja koriste prirodni plin od subote, 1. travnja, plaćat će ga prosječno oko 0,9 posto više nego do sada, čime će račun građanima u najzastupljenijom tarifnom modelu prosječno mjesečno biti povećan za 2,7 kuna, dok rijetki opskrbljivači, poput riječkog Energa najavljuju da cijene neće podizati

Naime, 1. travnja na snagu stupa nova Metodologija utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu opskrbu, koju je Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) donijela 16. ožujka.  

Time je HERA odredila i iznose tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom, odnosno krajnju cijenu za kućanstva po tarifnim modelima za razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca ove godine za svih 35 opskrbnih područja u Hrvatskoj.

Tim je dokumentom utvrđena najveća cijena, dok pojedini opskrbljivač može samostalno odlučiti o cijeni, odnosno imati i nižu cijenu plina za kućanstva od one koju je utvrdila HERA. 

Da će iskoristiti tu mogućnost službeno su najavili samo iz riječkog Energa. Naime, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i direktor Energa Sanjin Kirigini u srijedu su na konferenciji za novinare objavili da se cijena prirodnog plina za više od 21.000 kućanstava u distributivnoj mreži Energa neće mijenjati, odnosno da plin neće poskupjeti.

Tako će cijena plina za kućanstva koja opskrbljuje Energo ostati 0,3461 kunu po kilovatsatu (34,61 lipu po kWh) s PDV-om, odnosno 3,21 kunu po prostornom metru s PDV-om.

Energo tako neće iskoristiti mogućnost povećanja cijene za 0,8 posto, koliko bi to mogao prema novoj Metodologiji, dok je većina ostalih opskrbljivača na svojim Internet stranicama najavila da će im cijene biti na razini koju im dopušta nova Metodologija.

Cijene prema novoj Metodologiji tako najavljuje i najveći opskrbljivač plinom u Hrvatskoj, Gradska plinara Zagreb - Opskrba, koja na zagrebačkom području ima oko 210 tisuća korisnika u kategoriji kućanstva.

Njima će od danas cijena plina u najčešćem tarifnom modelu (TM2 - s godišnjom potrošnjom od 5.000 do 25.000 kWh) porasti za oko jedan posto. Oni će po novome plin plaćati po cijeni od 22,59 lipa po kWh, dok sada plaćaju 22,36 lipa po kWh (bez PDV-a), odnosno cijena će im po prostornom metru iznositi 2,71 kunu.


Reci što misliš!