Događaji

županijski dani 2017

Smotrom tradicijske baštine „Zavičaju, ponosno te nosim“ u Pagu započeli Županijski dani

Smotrom tradicijske baštine „Zavičaju, ponosno te nosim“ u Pagu započeli Županijski dani

Smotrom tradicijske baštine osnovnih i srednjih škola Zadarske županije u Pagu su pod nazivom " Zavičaju, ponosno te nosim“, u petak, 7. travnja 2017. godine, počeli ovogodišnji Županijski dani.

Smotru je otvorio pročelnik Ivan Šimunić koji je naglasio kako je Pag grad s najviše posebnosti, grad čipke, sira, prvog prostornog plana, grad autora prve hrvatske gramatike, ali i dobrih pjevača. 

Istaknuo je kako će se od 75 događaja koji su u Županijskim danima, čak 5 održati u Pagu. Nazočne je pozdravio i gradonačelnik Paga Željko Maržić te ravnateljica OŠ Jurja Dalmatinca Željka Zubović.

Tradicijskim plesovima, pjesmama i igrokazima predstavili su se učenici iz 12 škola Zadarske županije, a uvodno su nastupili učenici Male škole gradske glazbe Pag, mali pučki pjevači te učenici folklorne skupine domicilne škole u Pagu.

Na središnjem gradskom trgu u Pagu predstavljeni su pjesme i plesovi galovačkog kraja, običaji i plesovi Gorice, Folklorna skupina KUD-a „Sveti Roko“ iz Svetog Filipa i Jakova, Igorokaz jaseničkih maškara, mali KUD „Sidraga“, svadbeni običaji  Privlake i Podgorska svadba, virsko kolo, pjesme i plesovi zemuničkog kraja, napjevi i prelo kod ovaca u Jasenicama, škabrnjsko kolo, plesovi, pjesme i molitve Ražanačkog kraja.

Naviše pozornosti privukla je Tovareča mužika i Saljsko kolo učenika OŠ Petar Lorini iz Sali te igrokaz učenika OŠ Jurja Dalmatinca iz Paga „Preobucevanje“.

Nakon službenog dijela programa sudionici su razgledali izložbu učenika iz područne škole Kruševo, OŠ Sveti Filip i Jakov, OŠ Starigrad, područne škole iz Kruševa te čipkarske sekcije učeničke zadruge „Ročelica“ iz Paga.


Reci što misliš!