Događaji

da sezona bude sigurna

Zadarski HGSS sprema se za sezonu penjanja u NP Paklenica

Zadarski HGSS sprema se za sezonu penjanja u NP Paklenica
HGSS Zadar

Protekloga vikenda HGSS Stanica Zadar odradila je prvi termin stijenske vježbe. Subotu su iskoristili i za pripremu i popis opreme u tunelu u kanjonu Velike Paklenice, jer bliži se otvaranje sezone dežurstava u Nacionalnom parku Paklenica

Dio spašavatelja provjerio je stanje i popisao opremu iz logističkih kutija s opremom na Anića kuku i postavio nove uređaje za mjerenje vlage i temperature u njih. Nakon toga slijedilo je ponavljanje tehnika stijenskog spašavanja i izrada plana vježbe za sutrašnji dan.

Vježba je započela u 08.30 kada se krenulo iz kanjona V. Paklenice. Za lokaciju vježbe izabran je Bračni smjer u zapadnoj stijeni Anića kuka jer se radi o sektoru s najvećim brojem akcija u stijeni Anića kuka u posljednjih nekoliko godina. Razlog tome su krušljiva stijena i nešto lakše ocjene smjerova što privlači i one neiskusnije penjače koji nerijetko tamo penju svoje prve „višedužince“.

Na vježbi je simulirana situacija ozljede penjačkog para na drugom sidrištu smjera. Prema unesrećenim penjačima penjanjem je krenula sanitetska ekipa spašavatelja dok je ostatak s vrha, opremom iz logističkih kutija, uz jedno preuzimanje spustilo dvojicu spašavatelja s nosilima. Prvi unesrećeni spušten je marinerovom nosiljkom, a drugi, s lakšom ozljedom, spušten je karabinerskom kočnicom uz pratnju spašavatelja.

Na kraju detaljne dužine smjera postavljeno je novo HGSS sidrište obzirom da postojeća ne pokrivaju taj dio stijene. Na vježbi je sudjelovalo 17 članova stanice Zadar i 1 članica stanice Gospić.


Reci što misliš!