Događaji

domaćin finska

Članice EU-a i NATO-a pokrenule centar za borbu protiv hibridnog ratovanja

Članice EU-a i NATO-a pokrenule centar za borbu protiv hibridnog ratovanja
Thinkstock/ILUSTRACIJA

Nekoliko članica Europske unije i NATO saveza potpisalo je u utorak memorandum o osnivanju centra u Helsinkiju u kojem će se istraživati metode suprotstavljanja taktikama kibernetskih napada, propagande i dezinformacija.

Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Švedska, Poljska, Finska, Latvija i Litva potpisnice su Memoranduma razumijevanja o članstvu, a u srpnju će se pridružiti još država. 

Domaćin Finska, koja je vojno neutralna članica Europske unije, ima granicu od 1300 kilometara s Rusijom koju zapadne države optužuju za takozvane hibridne kampanje u ukrajinskom sukobu, kao i na uplitanje u američke izbore. Rusija je te optužbe odbacila. 

Novi centar će biti smješten u Helsinkiju, te će biti sastavljen od mreže stručnjaka iz država sudionica. Njihov prvi sastanak bit će održan u srijedu, a očekuje se da će kasnije ove godine biti formiran stalni tim od deset ljudi.

"Centar je velika podrška suradnji između EU-a i NATO saveza. Hibridne aktivnosti su postale trajni dio europskog sigurnosnog okruženja", istaknuo je finski ministar vanjskih poslova Timo Soini na konferenciji za medije. 

Njegova je država prošle godine izrazila zabrinutost zbog sve intenzivnijih propagandnih napada Kremlja. Njemačka je također izvjestila o rastu ruskih kampanja dezinformiranja i ciljanih kibernetskih napada. 

Soini je istaknuo kako je centru cilj širenja svijesti o hibridnim prijetnjama i ranjivosti društava koje mogu biti iskorištene u hibridnim operacijama. 

"Upotreba hibridnih strategija stavlja unutrašnju koheziju i otpor društava na ispit. Potreban je ne samo otpor države, nego i društva, temeljiti pristup sigurnosti", dodao je. 

Godišnji proračun centra inicijalno će biti 1,5 milijuna eura. Polovicu tog iznosa dat će Finska, a ostatak druge potpisnice. 

 


Reci što misliš!