Događaji

odluka ministarstva

Gradu Zadru 35 milijuna eura iz EU fondova za ulaganja u sedam tematskih područja

Gradu Zadru 35 milijuna eura iz EU fondova za ulaganja u sedam tematskih područja

Nakon skoro 2 godine rada na pripremi prijavne dokumentacije, krajem prošle godine stigla je odluka Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU kojom se Gradu Zadru stavlja na raspolaganje 35 milijuna eura iz EU fondova

U Vladi Republike Hrvatske i uz nazočnost predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića danas je održano Svečano potpisivanje Sporazuma o obavljanju delegiranih i s njima povezanih zadaća i aktivnosti u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ u financijskom razdoblju 2014. – 2020. između Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i gradova Zadra, Pule, Rijeke, Splita, Zagreba, Slavonskog Broda i Osijeka, središta urbanih područja u kojima će se provoditi integrirana teritorijalna ulaganja (ITU mehanizam). U ime Grada Zadra Sporazum je potpisao gradonačelnik Božidar Kalmeta.

Nakon skoro 2 godine rada na pripremi prijavne dokumentacije, krajem prošle godine stigla je odluka Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU kojom se Gradu Zadru stavlja na raspolaganje 35 milijuna EUR-a iz EU fondova za ulaganja u 7 tematskih područja do 2020 godine.

''Od ove godine Gradu Zadru na raspolaganju je čak milijardu kuna iz EU fondova, od čega je samo 35 milijuna EUR-a rezervirano kroz ITU instrument. Radi se o uistinu značajnim sredstvima, koja u usporedbi sa godišnjim investicijskim potencijalom gradskog proračuna omogućava čak dvostruko više javnih investicija, a što promatrajući sljedećih 5-10 godina znači duplo brži rast i novi razvojni uzlet Zadra'', istaknuo je ovom prigodom gradonačelnik Grada Zadra Božidar Kalmeta, dodajući kako je grad ovime dokazao da je izgradio kapacitete i da smo spremni i za najveće izazove u povlačenju sredstava iz EU fondova.

Uz pomoć ITU instrumenta i fondova EU gradska uprava zajedno sa lokalnim partnerskim institucijama ima priliku realizirati kapitalne projekte koji će izmijeniti sliku Zadra, odnosno učiniti Zadar jednim od najprivlačnijih gradova za život u Hrvatskoj ali i šire.

''Grad Zadar kroz Strategiju razvoja urbanog područja do 2020. godine, te uz pomoć ITU-a i sredstava EU planira realizirati programski miks projekata i mjera poput izgradnje novog poduzetničkog inkubatora, centra za mlade, inteligentnog prometa, obnove Citadele, potpora zapošljavanju. Svi ti projekti i programi podići će standard grada na novu razinu, stvoriti povoljno poslovno okruženje i transformirati Zadar prema progresivnom, čistom i uključivom gradu, odnosno gradu koji će u svakom smislu riječi biti snažno središte Jadrana,'' zaključio je gradonačelnik Kalmeta.

Zadarski ITU strateški program sastoji se od ulaganja u sedam tematski odvojenih područja, koji zajedničkom realizacijom čine integriranu cjelinu: poticajno poslovno okruženje, integrirani kulturni program, održiva urbana mobilnost, urbana obnova zapuštenih područja grada (brownfield), povećanje zapošljivosti, borba protiv siromaštva i isključenosti, te razvoj strukovnog obrazovanja. Kombinacija ulaganja, koordiniranih mjera i projekata u ovih sedam područja uključuje poticanje kreativnosti i mladih, promociju kulture, poduzetništvo nove generacije, digitalizaciju, inteligentna prometna rješenja, poticanje izvrsnosti u školama i dr., a koji će u sljedećih 5-10 godina ostvariti puni razvojni potencijal grada.


Reci što misliš!