Događaji

plati da ti se ruga

Za kakve mi to reklame plaćamo Ryanairu 13 milijuna kuna godišnje?

Za kakve mi to reklame plaćamo Ryanairu 13 milijuna kuna godišnje?
Bojan Bogdanić

Poznato je da irski niskotarifni prijevoznik Ryanair u Zadar već godinama uglavnom od početka travnja do konca listopada u Zadar dovodi britanske turiste. I na tome im svaka čast.

Poznato je također da Grad Zadar i TZ grada Zadra, kao i TZ Zadarske županije sa svim TZ općina i gradova u Zadarskoj županiji za udruženo oglašavanje na Ryanairovim web stranicama i ostalim publikacijama plaćaju ne mala sredstva.

Procijenjuje se da cifra koja se godišnje Ryanairu plaća za udruženo oglašavanje iznosi oko 13 milijuna kuna, što je samo po sebi ogromna cifra, a koju svi uključeni u taj posao kriju kao zmija noge. Podsjećamo da su mnoge TZ općina u velikim problemima zbog iznosa koje su dužni plaćati, a neke su od njih su čak i ovršene zbog neplaćanja.

Nitko ne spori benefite suradnje s Ryanairom, koji htjeli to priznati ili ne na ovo područje godišnje doveze oko 400 tisuća gostiju (usput odveze 12 do 15 tisuća mladih Hrvata u Irsku s kartom u jednom smjeru u potrazi za poslom i boljim sutra, ali to je neka druga priča).

Činjenica je također da su gosti koji nam stižu Ryanairom uglavnom mlađa populacija turista plićeg džepa i prilično ograničenog budžeta zbog kojih se glavnina gastro ponude u Gradu svela na pizza cut, bočicu vode i eventualno sladoled.

No bez obzira na generalnu ponudu fast fooda na Poluotoku godinama djeluje nekoliko odličnih restorana koji nude vrhunsku autohtonu ali i internacionalnu kuhinju i vinske karte i koji za razliku od ovih "brzih" rade cijelu godinu.

Mi Hrvati smo zbog "višeg interesa" uvijek spremni "skinuti gaće" za pinkicu nečeg, pa je tako i ovog puta. Ok, plaćamo te puste milijune za oglašavanje na Ryanairovim web stranicama i publikacijama pa bi čovjek očekivao da kad vidiš te reklame koje mame u Zadar da će te "izut iz cipela". I zbilja me izula. Vežite špigete!

Evo kako nam irski avioprijevoznik počinje reklamu za zadarsku gastro ponudu na svojim stranicama: Zadar has a strong Italian influence and you can get generous slices of pizza all over town. (iliti: Zadar ima snažan talijanski utjecaj i možete dobiti bogate komade pizze po cijelom gradu).

Ma bravo! Da ne pročitaš na par mjesta da se radi o Zadru, pomislio bi da te Irac vabi u Napulj ili Palermo.

Za 13 milijuna kuna ja sam ipak očekivao malo više, ali tko sam ja da sudim!


Reci što misliš!