Događaji

urban green belts

Zadar će dobiti "Zeleni katastar"

Zadar će dobiti
zadra nova

Zadarska tvrtka Nasadi d.o.o angažirana je za izradu Zelenog katastra. Održan je i drugi po redu sastanak ključnih dionika na projektu Urban Green Belts tijekom kojeg će se on izraditi

Nakon prvog sastanka tijekom kojeg se dobio značajan doprinos sudionika u vidu savjeta, informacija, ali i smjernica iz sektora održavanja i upravljanja zelenim površinama red je došao i na drugi sastanak na kojem su predstavljene do sada izvršene aktivnosti na projektu kao što su izrada Lokalne procjene i analize upravljanja urbanim zelenim površinama UP-a Zadar i Osnovna studija koja objedinjuje europske primjere dobre prakse upravljanja zelenim površinama i usporedbu lokalnih analiza svih projektnih partnera.

Riječ je o dokumentima koji su dali pregled stanja zelenih površina na europskoj i lokalnoj razini, a predstavila ih je pomoćnica voditeljice projekta Ana Zujić.

Sastanak je održan 10. travnja u Coin coworking prostoru u Zadru i okupio je ključne ljude iz javnog i privatnog sektora upravljanja i brige za zelene površine. Tako su na sastanku sudjelovali predstavnici udruga, znanstvene zajednice, lokalnih i regionalnih vlasti te komunalnih poduzeća. Sastanak je predvodila voditeljica projekta Urban Green Belts, Marica Babić.

Urban Green Belts je projekt koji financira izradu Zelenog katastra na pilot lokaciji u gradu Zadru, ali i razvija pomoćne mehanizme koji će osigurati lakši proces donošenja odluka i pametno upravljanje urbanim zelenim površinama. Upravo je zadarska tvrtka Nasadi d.o.o angažirana za izradu Zelenog katastra koji će pokriti sljedeća područja:

Ulicu Antuna Gustava Matoša – površine cca 700 m2 i oko 110 kom stabala,
Dio Obale kneza Trpimira uz jedriličarsko društvo Uskok – površine cca 4.200 m2 i oko 170 stabala, Zeleni trokut u dnu Uvale Draženica – površine cca 500 m2 i oko 10 stabala, Perivoj Sfinga – površine cca. 7.100 m2 i oko 170 stabala,
Perivoj u Uvali Maestrala površine cca 5.500 m2 i s oko 140 stabala, ukupno oko 18.000 m2zelenih površina s oko 600 stabala.

Sam proces izrade, 185.000,00 kn vrijednog katastra, predstavila je Mirna Petricioli i direktor tvrtke Nasadi, Lenko Ugrinić.

S obzirom na reference tvrtke Nasadi kao i dugogodišnje iskustvo u održavanju i planiranju zelenih površina očekuje se izvrstan rezultat krajem ove godine. Sadržaj Zelenog katastra bit će javan te će građanima biti omogućen pristup preko web stranice.

Što bi se sve moglo učiniti uz manje zahvate i kako to rade europski gradovi prisutnima je predstavila Nina Ninčević iz Društva arhitekata Zadar.

Uz ZADRU NOVU na ovom projektu sudjeluje još devet partnera iz Mađarske, Austrije, Slovenije, Poljske, Italije i Češke. Radi se o istraživačkim i znanstvenim centrima, razvojnim agencijama i jedinicama lokalne samouprave. Vodeći partner je javna ustanova Hegyvidek iz Mađarske.

Ukupna vrijednost projekta je 2.391.306 eura od čega sufinanciranje iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 85 posto. Predviđeno trajanje projekta je 36 mjeseci, a ZADRA NOVA u okviru ukupnog iznosa, raspolaže sa iznosom od 140.993,55 eura.


Reci što misliš!