Događaji

morh

Pod istragom je 12 hrvatskih MiG-ova

Pod istragom je 12 hrvatskih MiG-ova
Dusko Marusic/PIXSELL

Ukrajinsko državno odvjetništvo provodi veliku istragu u zavodu Ukr-spec-export u Odesi, a pod istragom je i remont 12 hrvatskih MiG-ova, piše Jutarnji list

Istražitelji su u zavod ušli zbog informacija da su u zavodu krivotvorili i dokumentaciju i tehniku, a pod istragom su osim hrvatskih i avioni iz Bugarske i Angole. Rezultati ove istrage iznimno su važni jer bi to Hrvatskoj mogla biti osnova za povrat 133 milijuna kuna, koliko je plaćeno pet “novih” MiG-ova i remont njih dvanaest iz doba kada je ministar obrane bio Ante Kotromanović. Tada je istraga u Hrvatskoj utvrdila da je zastupnik ukrajinskog zavoda u Hrvatskoj, članu MORH-ova povjerenstva, koje je odabralo koji će zavod dobiti posao remonta, dao mito. „Optužiti dvojicu u poslu vrijednom 130 milijuna kuna, je zapravo opstrukcija pravosuđa, izjavio je za zadarski Novi radio jedan od rijetkih novinara koji je pisao o aferi Migovi, Gordan Malić.

"Znači mi ovdje imamo samo onog koji je novac dao i jednog koji je novac primio, 10 tisuća eura u poslu od 125 milijuna kuna nije ni provizija, to je ništa. Kod kriminalne nabavke MiG-ova 21 u kojoj je falsificirano sve od dijelova za avione do papirologije, nema ničega što nosi autentični pečat i što je vjerodostojno, sve je kriminalno, lažno. Za to optužiti samo dvoje ljudi tvrditi da nema zločinačkog udruživanja u takvom poslu, to je kao da je riječ o nekom švercu na autobusnom kolodvoru", izjavio je Malić.

Smatra da je inicijativa za dublju i opsežniju istragu trebala biti u rukama našeg pravosuđa: "Definitivno imaju sve osnove da podignu kaznenu prijavu protiv vlasnika tvrtke ili predsjednika uprave. U lancu MORH-a su sudjelovali svi, od ministra na niže. Svi su znali da je riječ o avionima koji su defektni, znali su to od prvog dana kad nisu preletjeli nego su prebačeni cestom. Znali su, upozoravani su u više navrata, nisu reagirali i onda snose nekoliko razina odgovornosti, a netko treba i snositi i krivičnu odgovornost jer je sve to odobrio i tvrdio da je sve u redu", rekao je Gordan Malić. I dok traje suđenje, MORH i dalje aktivno surađuje s tvrtkom Aeropartner koja zastupa Ukrajince te su s njima prije tri dana ugovorili posao vrijedan 3 milijuna kuna.


Reci što misliš!