Događaji

petak, 28. travnja

5. "Dani maslinovog ulja" u Domu kulture u Ugljanu

5.

5. Manifestacija „Dani maslinovog ulja“ Ugljan 2017, održat će se u petak, 28. travnja, 2017. godine u prostorijama Doma kulture u Ugljanu s početkom u 16 sati.

•             Svečano otvorenje manifestacije – 16:00

•             Festival otočnih proizvoda – od 16:00

Lokalni proizvođači predstavljaju autohtone otočne proizvode: maslinovo ulje, proizvodi od maslinovog drva (razni uporabni predmeti, nakit, ukrasni predmeti..), likeri i rakije, marmelade, sir, slana i marinirana riba, prirodni kozmetički proizvodi na bazi maslinovog ulja i mediteranskog bilja (sapuni, kreme, mirisne soli i sl.)

•             Izložba fotografija „Foto Hrvatska“ – od 16:00

Fotoradionica pod stručnim vodstvom koja povezuje članove lokalne zajednice te se kroz foto druženja kreiraju kvalitetne fotografije i izlažu na završnoj svečanoj izložbi najboljih radova.

•             Predstavljanje projekta Avantura otok – 16:30

Projekt uređenja maslinskih i biciklističkih puteva uz postavljanje odmorišta i vidikovaca na nekim od atraktivnijih dijelova otoka Ugljana.

•             Pokazna rezidba maslina – 16:30-17:30

Stručnjaci iz Udruge „Olea“ Zadar održat će pokaznu rezidbu maslina u obližnjem masliniku kako bi teorijsko znanje o rezidbi koje se inače predaje na predavanjima pokazali u praksi te omogućili prijenos tog znanja  na maslinare na licu mjesta.

•             Vođene degustacije maslinovog ulja – 17:30 – 18:30

Uz članove udruge „Olea“ Zadar naučite pravilno kušati maslinovo ulje, na sto treba obratiti pozornost u mirisu i okusu te uočiti razliku između dobrog i manje dobrog ulja.

•             Radionica izrade prirodne kozmetike – 17:30 – 18:30

Pokazna radionica izrade prirodne kozmetike na bazi maslinovog ulja (kreme, melemi i sl...). Naučite nešto novo, korisno i prirodno, uz vodstvo Marije Kuljerić, nositeljice OPG-a Kuljerić sa Silbe koje se bavi proizvodnjom i preradom ljekovitog i aromatičnog bilja.

•             Degustacija maslinovog ulja (publika) – 17:30 – 18:30

Budite i vi član publike koji će dati svoj glas i ocjenu maslinovom ulju koje se Vama najviše sviđa, možda baš Vaš glas bude presudan onome tko će odnijeti nagradu publike.

•             Dodjela diploma i proglašenje pobjednika  - 18:30

Nakon obavljene analize kemijskih i senzorskih parametara (organoleptika) koju obavlja udruga „Olea“, Zadar - ocjenjivači koji su završili i dobili potvrdu za stručnu osposobljenost za kušače maslinovog ulja, dodjeljuju se potvrde o analizi, diplome i proglašava pobjednik koji dobiva nagradu stručnog žirija.

•             Druženje uz degustaciju autohtonih otočkih jela

Probajte jela vezana uz maslinovo ulje, masline, ribu, morske plodove i sl..


Reci što misliš!