Događaji

jednoglasno

Preko: Općinsko vijeće donijelo odluku o novom Komunalnom redu

Preko: Općinsko vijeće donijelo odluku o novom Komunalnom redu
nasiskolji.hr

Jednoglasnim usvajanjem, Općina Preko dobila je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća u ovom sazivu novi Komunalni red

 Temeljni dokument kojim se propisuju red i mjere za njegovo provođenje u uređenju naselja, održavanju čistoće i čuvanju i korištenju javnih površina, skupljanju, odvozu i postupanju komunalnim otpadom, uklanjanju protupravno postavljenih predmeta, držanju domaćih životinja, kućnih ljubimaca, piše portal našiškolji.

Nadzor nad provedbom Komunalnog reda obavljat će redari koji će imati veće ovlasti nego prije, narediti, primjerice, uklanjanje protupravno postavljenih predmeta, naprava, objekata, uređaja, reklama i sl., zabraniti obavljanje radova, narediti vraćanje javne površine u prvobitno stanje, naplatiti novčanu kaznu na mjestu počinjenja prekršaja, izdati obavezni prekršajni nalog i izreći novčanu kaznu i podnijeti optužni prijedlog radi pokretanja prekršajnog postupka.

- Nažalost, često smo svjedoci samovoljnog i bezobzirnog ponašanja pojedinaca koji se prema javnom odnose kao da je privatno ne poštujući pritom ni zakon ni red, ni običaje ni osnovna pravila pristojnog ponašanja. Novi Komunalni red primjereniji je trenutku u kojemu živimo, prilagođen je problemima s kojima se susrećemo na otoku, osobito u sezoni, kada je tu puno više ljudi, vikendaša, turista... Dugo smo radili na njemu i uvjeren sam da će sada u potpunosti zaživjeti jer su veće i kazne i ovlasti komunalnih redara, kazao je načelnik Karlo Novoselić.

Među deset točaka o kojima su raspravljali i odlučivali općinski vijećnici, ističu se i odluka o Planu gospodarenja otpadom u Općini Preko, koji je izradila tvrtka Eko-Adria d.o.o. iz Pule, te davanje suglasnosti za provedbu ulaganja u projekt rekonstrukcije Doma kulture u Ugljanu. Kako je pojasnio Ante Župan, voditelj Odsjeka za EU fondove, Općina Preko će projekt obnove Doma kulture u Ugljanu prijaviti na natječaj Programa ruralnog razvoja, Mjera 7.4, koji je raspisan 18. travnja i traje do 18. svibnja.

- Općina je pripremila kompletnu dokumentaciju za obnovu ugljanskog Doma kulture koji planiramo pretvoriti u turističko-poduzetnički inkubator Olea Europea i naglasiti dugu tradiciju bavljenja maslinarstvom na našem otoku. Uz postojeći ured Turističke zajednice i prostorije koje koriste udruge, u domu će nakon uređenja biti mjesta za nove djelatnosti, mišljenja je Župan.

Iako su oporbeni vijećnici prigovorili vladajućima da se u interesu boljitka i ostanka stanovnika na otoku neke životno važne odluke moraju donositi brže i na drukčiji način, posljednja sjednica u ovom sazivu Općinskog vijeća Općine Preko, prema riječima Jure Brižića, vijećnika i kandidata HDZ-a za načelnika općine na predstojećim lokalnim izborima, bila je konstruktivna, a ne tek „formalno odrađena“.

- Dapače, donijeli smo odluke koje će se odraziti na kvalitetu života svih naših stanovnika, sa željom da stvorimo uvjete za ostanak, a ne odlazak s otoka, osobito mladih. I upravo na tim odlukama inzistirali su vijećnici HDZ-a, vladajuće većine u Općinskom vijeću. Pritom ponajprije mislim na donošenje novoga Komunalnog reda, odluke koja nije kratkoga daha nego je temelj za sljedeće desetljeće. Tu su i Plan gospodarenja komunalnim otpadom te suglasnost za prijavljivanje projekta obnove Doma kulture u Ugljanu na natječaj, a sve su to itekako bitne stvari i vjerujem da će naši sugrađani biti zadovoljni, zaključio je Brižić.


Reci što misliš!