Događaji

predstavljanje najnovijih dostignuća

14. međunarodni simpozij "Protuminsko djelovanje 2017" u Biogradu na Moru

14. međunarodni simpozij

Ured za razminiranje Vlade Republike Hrvatske, Hrvatski centar za razminiranje i Hrvatski centar za razminiranje - Centar za testiranje, razvoj i obuku d.o.o. organiziraju 14. međunarodni simpozij ''Protuminsko djelovanje 2017.", koji će se održati u Biogradu na Moru, od 25. do 27. travnja 2017. godine, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora.

Ove godine zemlje partneri su Republika Kolumbija i Kraljevina Norveška.

Simpozij će i ove godine biti prigoda za susrete predstavnika državnih institucija, poslovnog sektora, znanstvenika te udruga civilnog društva koji djeluju na području protuminskog djelovanja. Takav koncept suradnje, prema dosadašnjim iskustvima, daje značajan doprinos pronalasku novih tehnoloških rješenja koja za cilj imaju unaprjeđenje obavljanja poslova humanitarnog razminiranja uz porast učinkovitosti, kvalitete i sigurnosti.

Naglasak ovogodišnjeg Simpozija bit će na predstavljanju najnovijih znanstveno-teorijskih i praktičnih dostignuća na području protuminskog djelovanja te promišljanju učinkovitog odgovora na globalne sigurnosne izazove, kao što je sve raširenije korištenje improviziranih eksplozivnih naprava.

Posebno mjesto zauzet će i tema vezana uz obilježavanje dvadeset godina od potpisivanja Konvencije o zabrani uporabe, stvaranja zaliha, proizvodnje i prijenosa protupješačkih mina i o njihovom uništenju (Ottawska konvencija), koju je Hrvatski sabor potvrdio na sjednici održanoj 24. travnja 1998. godine.

Simpozij je tijekom godina postao krovni svjetski skup glede problematike u protuminskom djelovanju s visokom posjećenošću. Svoju nazočnost na ovogodišnjem simpoziju potvrdilo je oko 150 sudionika iz 30 zemalja svijeta s 5 kontinenata.

Otvorenje simpozija održat će se u utorak, 25. travnja 2017. godine u 9,30 sati u kongresnoj dvorani Hotela Adriatic u Biogradu na moru, Tina Ujevića 5.

Uvodni govor održat će Ante Brkljačić, vršitelj dužnosti ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje,  dok će pozdravne govore održati Hrvoje Debač, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za razminiranje i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Nikola Pavković, direktor HCR-CTRO-a, Ivan Knez, gradonačelnik Grada Biograda na Moru, Stipe Zrilić, župan Zadarske županije, NJ.E. Astrid Versto, veleposlanica Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj, a nazočnima će se obratiti i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora. 


Reci što misliš!