Događaji

globalni problem

U Biogradu otvoren međunarodni simpozij „Protuminsko djelovanje 2017.“

U Biogradu otvoren međunarodni simpozij „Protuminsko djelovanje 2017.“
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Otvarajući u utorak u Biogradu 14. međunarodni simpozij „Protuminsko djelovanje 2017.“, predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov istaknuo je kako je i ovaj skup prigoda za razmjenu iskustava te prezentiranje najnovijih postignuća i tehnologija u međunarodnom sustavu protuminskog djelovanja.

"Govoreći danas o problemu mina i protuminskom djelovanju u Republici Hrvatskoj, možemo utvrditi da je učinjen velik pomak u rješavanju ovog problema s kojim smo se suočili nakon Domovinskog rata te da se broj stradalnika od mina iz godine u godinu smanjuje.

Stečeno znanje i iskustvo želimo ugraditi u globalni problem mina u svijetu, a upravo je pozicioniranje hrvatskoga sustava protuminskog djelovanja u međunarodnoj zajednici jedan od ciljeva Nacionalnog programa protuminskog djelovanja kao i uklanjanje minske opasnosti s područja Republike Hrvatske do 2019. godine", naglasio je Petrov.

Teme ovogodišnjeg simpozija su rezultati u području protuminskog djelovanja, globalni sigurnosni izazovi – veće korištenje improviziranih eksplozivnih naprava te 20. godišnjica potpisivanja Ottawske konvencije. Ove godine zemlje partneri su Kraljevina Norveška i Republika Kolumbija, s kojom je Hrvatska prije pet godina započela suradnju u razminiranju.

O sudjelovanju pirotehničara iz Hrvatske u razminiranju Kolumbije govorio je Nikola Pavković iz Hrvatskog centra za razminiranje (HCM). Napomenuo je da oni u Kolumbiji predstavljaju i hrvatsko gospodarstvo, naše proizvođače poput Podravke i Đure Đakovića.

"Od nas dobivaju prve informacije. Naša oprema, radna odjeća i obuća u Kolumbiji su plasirani zahvaljujući upravo našoj suradnji", dodao je Pavković.

Međunarodni simpozij "Protuminsko djelovanje“ je tijekom godina postao krovni svjetski skup posvećen protuminskom djelovanju s visokom posjećenošću. Na ovogodišnji, 14. simpozij u Biograd je stiglo oko 150 sudionika iz 30 zemalja svijeta s pet kontinenata.


Reci što misliš!