Događaji

19. dani masline

Nedjeljko Jusup: Bez obzira na Vakulinu prognozu sutra svi na Maslinarski marendin

Nedjeljko Jusup: Bez obzira na Vakulinu prognozu sutra svi na  Maslinarski marendin
AS/ Dani masline

U slučaju kiše, umjesto na Forumu, blagovanje variva, sira, vina i kušanje ulja održat će se u galeriji Kalelarge i, susretljivošću Turisthotela, u Callegru

Bez obzira što je rekao Vakula, sutra (petak 28. travnja) s početkom 11,30 sati Maslinarski marendin će se održati. Ako ne na otvorenom, na Forumu kako  je planirano, hoće u galeriji Kalelarge i u Callegru, najvažnija je novost koju je novinarima pripopćio Nedjeljko Jusup, član Organizacijskog odbora 19. međunarodne manifestacije Dani masline 2017, koji će se održati 28. i 29. travnja u Zadru i na otoku Ugljanu.

Susretljivošću generalnog direktora  Frane Skoblara i voditelja gradskog ugostiteljstva Turisthotela Ivana Domagoja Magaša, marendin će se blagovati u Callegru.

500 porcija variva

Posjetimo maslinarski marendin je jedan od događaja ovogodišnjeg izdanja dana masline koji uz gastronomski ima humanitarni karakter. Uz 500 porcija variva od orza, leće i slanutaka koje za ovu prigodu priprema poznati zadarski kuhar Renato Kraljev sa učenicima Hotelijersko- ugostiteljske i turističke škole posjetitelji će na vođenim degustacijama moći kušatati i naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja. Gušticiri će uživati u sljubljivanju ulja i sira uz sve bolja ravnokotarskih vinara

Dolaze i istarski vinari

Od sirara sudjelovanje je potvrdila Sirana Gligora kao i većina poznatijih vinara s područja Zadarske županije – Masvin, Kraljevski vinogradi,  Udruga vinogradara i vinara Nadin, Vinarija Biograd na moru,  Darijo Buljat, Degarra..  Dolaze i vinari iz Istre Coslovich, Fakin, Zigante i drugi.

Upita za sudjelovanje iz dana u dan je sve više. Mnogi žele doći, predstaviti svoje proizvode, računajući  da će Maslinarski marendin, osim sudionika Dana masline, na Forum privući veliki broj naših sugrađana kao i gostiju koji će tog dana boraviti u Zadru. Javljaju su i klape, plesne i folklore skupine koje bi željele nastupiti na Forumu tijekom Maslinarskog marendina.

Rasadničar Rade Babić će dijeliti sadnice maslina...

Razlog velikog interesa je i taj, što uz gastronomski, ova manifestacija ima i humanitarni karakter. Dobovoljnim prilozima posjetitelja  za konzumirana jela i pića tijekom Maslinarskog marendina na Forumu namjera je podržati nastojanja Lige protiv raka i  Onkološkog odsjeka Opće bolnice Zadar u prikupljanju srestava za kupnju aparata za zračenje neophodnog u liječenju onkoloških bolesnika.

Uz Nedjeljka Jusupa, koje je i predsjednik ocjenjivačkog suda za godišnje nagrade i priznanja, bogat program ovogodišnjih Dana masline, predstavili su u zadarskoj Gradskoj loži Daniel Segarić, pročelnik Zadarske županije, Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora Dana masline i voditeljica profesionalnog panela Zavoda za javno zdravstvo Anita Peraić.

Rekordan broj uzoraka

Ove godine je na dane Masline pristiglo rekordnih 211 uzoraka ne samo iz Hrvatske nego i iz Slovenije i Crne Gore. Većina maslinara može biti zadovoljna kvalitetom jer je 176 ili 85 posto ulja u kategoriji ekstradjevičanskih. Bez medalje će ostati 31 ulje od kojih 25 djevičanskih ii šest lampante od koji 5 nisu zadovoljila kriterije kemijske analize, otkrila je Paraić.

Dani masline počinju u petak u 11 sati svečanim otvaranjem u Gradskoj loži na Narodnom trgu sa dodjelom godišnjih nagrada. Program se potom nastavlja na Forumu ili, u slučaju lošeg vremena, u Callegru, gdje se na Maslinarskom marendinu očekuje veliki broj maslinara, građana i gostiju Zadra

Napeto na okruglom stolu

Nakon marendina, oni koji žele saznati više uputit će u popodnevnim satima prema Novom kampusu zadarskog Sveučilišta gdje će znanstvenici i stručnjaci na okruglom stolu iznositi najnovije spoznaje, ali i odgovarati na pitanja maslinara o problemima praktičnog maslinarstva i uljarstva.

- Bit će napeto, očekuje i magistar Marijan Tomac, moderator koji je i lani, na svoj dinamičan i polemičan način  vodio „sučeljavanja“ vitezova okruglog stola -znastvenika, stručnjaka i zainteresiranih mslinara.

Izlet na Ugljan i proglašenje na Vitrenjaku

Sutradan, u subotu 29. travnja u planu je stručni izlet na otok Ugljan gdje će sudionici, uz terensku nastavu rezidbe maslina,  nazočiti i otvaranju matičnjaka, poslušati zanimljivo predavanje Mladena Lucina  o proizvodnji maslinovog ulja pod brendom Oleum Liburnicom. Veliko zanimanje pobuđuje  i 2. Međunarodno natjecanje u kuhanju Žgvaceta - tradicionalnog jela od mlade janjetine s bižima i krumpirom, koje će se odvijati u Sutomiščici na Ugljanu.

Krešendo je u subotu navečer za kada je u restoranu i na teresi JK Uskok na Vitrenjaku  zakazana dodjela nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja i proglašenje Šampiona. Nakon toga večera i druženje uz živu glazbu.

Program 19. Međunarodnih Dana Masline Zadar

Petak, 28.4.2017.

1100 - 1130

Gradska loža, Narodni trg

Svečano otvaranje

Dodjela plaketa Hrvatske voćarske zajednice

Dodjela godišnjih nagrada i priznanja Dana masline

1130 – 1400

Forum

Maslinarski marendin  

Humanitarna akcija u suradnji s udrugama Liga protiv raka Zadar, Liga protiv raka Dubrovnik i Liga protiv raka Korčula  za Opću bolnicu Zadar. Skupljanje novčanih priloga za kupnju uređaja za zračenje. Vođene degustacije maslinovih ulja. Sljubljivanje maslinovog ulja, sira i vina.

Zabavni program uz klapsku pjesmu.

1500 – 1800

Multimedijalna dvorana Sveučilišta, Novi kampus, dr. Franje Tuđmana

Stručne teme o maslinarstvu i uljarstvu

Okrugli stol - Dinamika ishrane maslina na kršu sa i bez navodnjavanja

Sudjeluju: Prof. dr. sc.  Mirjana Herak Čustić - Agronomski fakultet Zagreb, Milica Sekulić, Unichem Agro d.o.o.

Okrugli stol - Štetočinje masline i njihov utjecaj na urod i kvalitetu ulja

Sudjeluju: Dr. sc. Mario Bjeliš - HCPHS  Odjel za zaštitu mediteranskih kultura                         

Okrugli stol - Gusta sadnja maslina u agroekološkim uvjetima hrvatskog mediterana

Sudjeluju: Dr. sc. Frane Strikić - Institut za Jadranske kulture i melioraciju krša, Dr. sc. Predrag Vujević, HCPHS Zavod za voćarstvo, OPG Đurica Ivica, Pandora d.o.o.

Okrugli stol - Stavljanje maslinovog ulja na jedinstveno tržište EU.

Sudjeluju: Dr. sc. Jelena Đugum, pomoćnica ministra Uprava kvalitete hrane i fitosanitarne politike

Moderator: mr. sc. Marijan Tomac

Subota – 29. 4. 2017.

0930 - -  1700      Stručni izlet na otok Ugljan

0930

Polazak broda Barba Ive, Jedriličarski klub Uskok, Vitrenjak.

1000

Dolazak u Sutomišćicu, - Olive Island Marine, razgledavanje, aperitiv.

1030

Ugljan - Svečano otvorenje Matičnjaka izvornih sadnica maslina Zadarske županije – Projekt Zadarske županije, Općine Preko i Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Sutomišćica, početak natjecanja u kuhanju Žgvaceta

1200

Sutomišćica , posjet OPG-u Otavijević – prikazno orezivanje i cijepljenje maslina, mr. sc. Marijan Tomac, Šime Marcelić, mag. ing. agr.

1400

Sutomišćica, ručak u središtu mjesta.

1500

Sutomišćica, proglašenje pobjednika u kuhanju žgvaceta.

1700

Olive Island Marine, polazak brodom Barba Ive za Zadar, Jedriličarski klub Uskok, Vitrenjak.

1800                       Jedriličarski klub Uskok, Vitrenjak

                         Dodjela nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja

                         Proglašenje Šampiona


Reci što misliš!