Događaji

"zadar baštini"

Gradonačelnik Kalmeta potpisao ugovor za obnovu Providurove palače i zadarskih bedema

Gradonačelnik Kalmeta potpisao ugovor za obnovu Providurove palače i zadarskih bedema

U Vladi RH održano svečano potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskih fondova u ukupnoj vrijednosti 403 milijuna kuna

U nazočnosti povjerenice  Europske komisije za regionalnu politiku Corine Cretu i ministrice regionalnog razvoja, Gabrijele Žalac, danas je u Vladi RH održana svečanost potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskih fondova za ukupno 8 ugovora u području pripreme i provedbe Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine (Grad Zadar, Općina Medulin, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Međimurska županija), poboljšanje pristupa primarnoj i hitnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja (Karlovačka županija, Klinički bolnički centar Sestre Milosrdnice) te modernizacije, unaprjeđenja i proširenja infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju (Veleučilište u Šibeniku).

Ukupna vrijednost spomenutih projekata je 403.326.741 milijuna kuna, od čega je iznos sufinanciranja sredstvima EU 338.857.764 milijuna kuna (84%).

Gradu Zadru je za projekt „Zadar baštini – Integrirani kulturni program Grada Zadra 2020.“, koji uključuje obnovu Providurove palače i Bedema zadarskih pobuna, dodijeljeno 56.492 181,60 kuna bespovratnih sredstava (ukupan iznos za ovaj projekt iznosi 66.461 390,00 kuna). U ime Grada Zadra, ugovor je potpisao gradonačelnik Božidar Kalmeta.

-Ova sredstva namijenjena su obnovi Providurove palače i zadarskih bedema što zajedno s obnovljenom Kneževom plačom predstavlja najveće ulaganje u kulturnu baštinu u novijoj zadarskoj povijesti. Obnova ovih reprezentativnih gradskih prostora pridonijet će obogaćivanju kulturne i turističke ponude u gradu. Također, ovi projekti sastavni su dio sveobuhvatne i sustavne obnove stare gradske jezgre i njezinih kulturno-povijesnih lokacija, a sve s ciljem očuvanja naše prebogate kulturne baštine na korist naših građana i u svrhu turističke promocije samoga grada, kazao je ovom prigodom gradonačelnik Kalmeta, te dodao kako smo ovime još jednom dokazali kako spadamo u sami vrh gradova Hrvatske po apsorpciji europskih sredstava i da smo razvili kapacitete gradske uprave za pripremu i provedbu i najzahtjevnijih EU projekata.

Grad Zadar je u relativno kratkom vremenu, u suradnji sa lokalnim partnerima, i prije svega razvojnom agencijom Zadra Nova realizirao preko 70 milijuna kuna vrijednosti u preko 20 projekata.

 


Reci što misliš!