Događaji

izraz solidarnosti

Austrijski predsjednik pozvao žene da pokriju glave maramama

Austrijski predsjednik pozvao žene da pokriju glave maramama
Ton Koene/DPA/PIXSELL

Austrijski predsjednik pozvao je sve žene da nose marame na glavi u znak solidarnosti s muslimanima i borbe protiv "sve veće islamofobije"

Bivši vođa Zelene stranke, ljevičar Alexander Van der Bellen za dlaku je na predsjedničkim izborima u siječnju pobijedio kandidata ekstremne desnice. Novi predsjednik je izjavio da je sloboda izražavanja osnovno ljudsko pravo.

"Ako se islamofobija nastavi, morat ćemo zamoliti sve žene da nose marame"

"Pravo je svake žene da se odijeva kako želi, to je moje mišljenje o ovoj temi", rekao je predsjednik u obraćanju školarcima.

"Muslimanke nisu jedine, sve žene mogu nositi marame na glavi, a ako se ova stvarna i sve veća islamofobija nastavi, doći će dan kada ćemo morati sve žene zamoliti da nose marame - sve - iz solidarnosti s onima koje to čine iz vjerskih razloga". 

Izjava je bila predsjednikov odgovor na pitanje djevojčice koju je zanimalo hoće li zabrana nošenja burke samo svesti žene na njihov fizički izgled te neke isključiti iz tržišta rada.

"Ograničenja treba primijeniti jednako na sve vjerske simbole"

Predsjednik je govor održao prošli mjesec, ali njegovi komentari su objavljeni usred velike debate u državi i susjednoj Njemačkoj o "zabrani burki".

Iz predsjednikovog ureda su izjavili da smatraju kako je zabrana opravdana samo u posebnim okolnostima, na primjer kod sutkinja, jer bi zbog vjerske odjeće postala upitna profesionalna neutralnost sutkinje.

Predsjednik je također izjavio da bi sva ograničenja primijenio jednako na simbole svih religija. 


Reci što misliš!