19. Dani masline ugljan
U Sutomišćici najbolji žgvacet Nikole Katalinića i Marijana Tomca
Treće mjesto pripalo Udrugi maslinara Paičuša. Drugo mjesto pripalo je ekipi Traverše pod vodstvom novinara Marija Vuksana
U sklopu 19. međunarodnih Dana masline na otoku Ugljanu u Sutomiščici upriličeno je 2. Međunarodno natjecanje nazvano Žgvacet 2017. u pripremanju gulaša od janjetine, krumpira i biža. Kuhalo se na otvorenome u deset kotlića od 10 litara za deset ekipa. Nakon ocjenjivanja jela i publika će kušati pripremljeno. Za svaki slučaj pripremljena su dvi velike teće tripica, a ispred restorana Jadran spremali su srdele i tunjevina na gradele…
Da, nedajbože, nitko ne ostane gladan. Bilo je i drugih poslastica. I zabave za ugodno druženje. Ali i natjecanja.
– Odlučili smo se za jelo od janjetine, tj. Žgvacet ili Žgvancet. Važnost ove manifestacije je koliko prezentacija domaćih ulja tako i tradicionalnih jela ovoga kraja, pojasnio je Renato Kraljev.
Poznati kuhar, a ovom prigodom i voditelj natjecanja sa suradnicima podijelio je sudionicima sve namirnice. Svima iste: meso, kapula, krumpiri, biži. A svaka od ukupno 10 ekipa kuhala je jelo po svom izboru i po svom ukusu, koristeći vlastite mirodije. Nije bilo lako, a još je i zvizdan upekao. Vatra ispod kotlića, a iz kotlića se ubrzo počeše širiti mirisi koji draškaju nosnice.
- Ako me Vuksan pobijedi obisit ću se za ovu banderu, likovao je Nikola Katalinić, voditelj ekipe nazvane Trotter d.o.o. Južni London – England. Ako ne bude “muljanja”, sigurno pobjeđujemo, najavljivala je Katja Pijaca, šefica Relaksica, koje su se iskazale i kao vješte kuharice.
Na kraju svi natjecatelji su svoja jela pod šiframa proslijedili na ocjenjivanje “sedmorici veličanstvenih” iz ocjenjivačkog suda, a to su Renato Kraljev, Petar Pera, Mario Patras, Davor Vidaković, Oliver Telac, Tamara Šoletić i Edo Majić. Svi, natjecatelji i sudionici izleta na Ugljanu, napeto su iščekivali rezultate. Nakon tri sata kuhanja i više od pola sata ocjenjivanja trebalo se suočiti s realnošću. Tko su pobjednici?
Počinjemo od trećeg mista, rekla je Tamara Šoletić. Poznata glumica se ovdje pokazala i kao vrsna voditeljica. Treće mjesto pripalo je Udrugi maslinara Paičuša. Drugo mjesto pripalo je ekipi Traverše pod vodstvom novinara Marija Vuksana, a prvo dvojcu Nikola Katalinić i Marijan Tomac iz ekipe Trotter d.o.o.
- Prvoplasirani TrotTer i drugoplasirane Traverše proslavit će ovaj uspjeh zajedno u Zadru, u konobi Konobi Nova Riva na Puntamici, objavio je sveprisutni agronom Marijan Tomac.
Tko hoće uvijek nađe razloga za slavlje, bio pobjednik ili ne, a slavlja i pisme nije nedostajalo ni na rivi u Sutomiščici, kao ni na Barba Ivi, kojim se vesela družina vraćala u Zadar. Žgvacet bi mogao postati i turistički proizvod ako se nastavi i još bolje osmisli!
Vezane vijesti
-
Uz natjecateljski Dani masline imaju edukativni i humanitarni karakter. Na ocjenjivanje pristiglo 137 uzoraka ulja iz Hrvatske i susjednih zemalja Slovenije, BiH i Crne Gore. Jedno ulje stiglo je i iz Španjolske, ističe Benito Pucar
-
Plava ekonomija treba pomiriti gospodarski rast i očuvanje našeg morskog okoliša. Na Sveučilištu u Zadru danas je otvorena prva međunarodna konferencija „RethinkBlue“ u organizaciji COST Akcije CA22122 – Rethinking the Blue Economy: Socio-Ecological Impacts and Opportunities, organizirana s potporom COST - European Cooperation in Science and Technology, Sveučilišta u Zadru te Hrvatske zaklade za znanost.
-
Ozlijeđenoj je pružena je liječnička pomoć u zadarskoj bolnici gdje su joj utvrđene lake tjelesne ozljede.
-
Iz zadarske Elektre stiže obavijest o privremenom prekidu u opskrbi električnom energijom zbog radova prema sljedećem rasporedu
Izdvojeno
-
U Dalmaciji će biti promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Mjestimice kiša, lokalno i pljuskovi s grmljavinom, moguće izraženiji, uglavnom prema kraju dana.
-
David Lynch, poznat po svojoj intrigantnoj viziji i dubokom umjetničkom doprinosu, rijetko je ime koje se povezuje s dizajnom namještaja ili sajmovima u svijetu dizajna. Međutim, ove godine, slavni redatelj, scenarist i umjetnik pridružio se redovima kreativaca na Salone del Mobile, ogromnom sajmu namještaja na rubu Milana. No, Lynch nije samo pridonio novom komadu namještaja ili dekoru; umjesto toga, on je stvorio prostor za razmišljanje – “A Thinking Room“.
-
Niacinamid, također poznat kao vitamin B3, postao je neizostavan sastojak u svijetu njege kože zbog svojih izvanrednih prednosti.
-
Prošla su vremena kada smo kreme sa zaštitnim faktorom nanosili samo kada idemo na plažu. One su danas neizostavni dio naše svakodnevne rutine!
Reci što misliš!